Під час прес-конференції обидва лідери приділили значну увагу питанню «Північного потоку-2», стосовно якого вони мають розбіжності у поглядах, та висловили підтримку Україні, інформує «Голос Америки». США та Німеччина єдині в «тривалій підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, а також у питанні важливості реформ», заявив Джо Байден.

Перед зустріччю двох лідерів до них звернувся Президент України Володимир Зеленський. У своєму дописі у Твіттері він закликав їх не обмінювати «цінності, принципи й безпеку» на «економічні інтереси». «Жодного рішення про Україну без України», — застеріг В. Зеленський.

Відповідаючи на запитання стосовно того, які саме дії буде вжито, якщо Росія не поважатиме права України як транзитної держави, Ангела Меркель відповіла, що вони носитимуть загальноєвропейський характер, і нагадала, що такий інструмент, як санкції, вже було застосовано щодо Росії через анексію Криму та агресію на Донбасі.
«Канцлер Меркель та я повністю єдині в нашому переконанні, що Росії не можна дозволяти використовувати енергетику як зброю для примусу сусідів або погроз їм», — заявив Джо Байден.

Водночас Канцлерка зауважила, що оцінки США та Німеччини стосовно «Північного потоку-2» дещо відмінні. «Добрі друзі можуть не погоджуватися», — відзначив Джо Байден.
Президент США виступає проти завершення проекту «Північний потік-2», однак його адміністрація скасувала санкції для компанії Nord Stream AG та її керівника, що викликало хвилю критики. Багато хто з політиків у США побачили в цих діях недостатню рішучість у протистоянні втіленню проекту. В Білому домі пояснили, що такі кроки дозволили отримати «дипломатичну можливість» для подальших переговорів з європейськими країнами.

Під час прес-конференції Джо Байден нагадав, що «Північний потік-2» був готовий на 90% на час його обрання президентом, тому він вважав більш доцільним не запроваджувати нових санкцій, а співпрацювати з Німеччиною над розробкою кроків на випадок, якщо Росія «шантажуватиме» Україну.

Обидва лідери наголосили на підтримці територіальної цілісності України. «Ми стоїмо разом і будемо стояти разом на підтримку наших союзників на східному фланзі НАТО проти російської агресії», — наголосив Джо Байден.

Фото Джуді ДЕМПСІ зі сторінки в Твіттері Carnegie Europe.