Ми непогано попрацювали, незважаючи на ковід. Не можна сказати, що виконали все заплановане, але було розглянуто майже 700 законопроектів, з яких 170 ухвалено в цілому, 110 — у першому читанні. Це також непоганий результат нашої роботи, попри ті обмеження, які були пов’язані з епідемічною ситуацією в державі. На цьому під час брифінгу, присвяченого підсумкам роботи п’ятої сесії парламенту дев’ятого скликання, наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков (на знімку).

За його словами, можна виділити декілька основних напрямів діяльності парламенту — боротьбу з коронавірусом і судову реформу.

Висловивши сподівання, що невдовзі ухвалені парламентом законопроекти щодо судової реформи вступлять у дію, Д. Разумков сказав: «Судова реформа є однією із ключових, її підтримують і українські громадяни, і судді. Це також один із ключових аспектів, який дозволить нам рухатися в напрямку Євросоюзу».

Відповідаючи на запитання щодо можливого проведення наступного вівторка позачергової сесії, Д. Разумков повідомив, що відповідного розпорядження ще не підписував. «За Регламентом це можна зробити лише після того, як ініціатори звернуться до Голови Верховної Ради. Поки що таких звернень не було. Але, справді, в понеділок очікується лист із проханням провести позачергову сесію. На ній будуть розглянуті деякі постанови, щоб розблокувати підписання законопроектів №№ 3711, 5068, 5069, 3822. Перші три законопроекти стосуються судової реформи. Останній — «Укроборонпрому», — зауважив він, додавши, що до порядку денного можуть бути включені й інші питання.

Заперечуючи закиди щодо низької продуктивності законодавчого органу, зокрема через поправочний спам, глава парламенту зауважив, що по-правки потрібно розділяти, адже є велика кількість коректних та правильних пропозицій, які роблять законопроекти набагато якіснішими. «З іншого боку, є й поправочний спам, але я не можу сказати, що таких законопроектів велика кількість. Яскравий приклад — питання, пов’язане із землею», — сказав Д. Разумков.

У цьому контексті глава парламенту прокоментував ухвалений в першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (№ 5600), до якого вже надійшло майже десять тисяч поправок, розгляд яких може восени заблокувати роботу парламенту. «Важко сказати, бо поправки ставляться на підтвердження. Будемо дивитися, що врахує комітет. Він же може врахувати 9900 поправок і тоді залишиться лише декілька для розгляду в залі. Головне, щоб поправки справді були спрямовані на збереження українського бізнесу та вихід із кризи, бо локдауни досить серйозно по ньому вдарили. Йдеться не про великий бізнес, і, треба віддати належне, великий бізнес і так непогано виживає, якщо подивитися на інформацію «Форбс». А середній і малий бізнес, справді, досить сильно постраждали, тож держава повинна їх підтримати. Навіть якщо ми говоримо про залучені інвестиції, вибудовування зрозумілих правил гри для іноземних інвесторів, то тут повинні бути дві складові. По-перше — це судова реформа, і, по-друге, питання, пов’язані з прозорістю, зрозумілістю та передбачуваністю дій влади. Бо кожен інвестор, який заходить в країну, розраховує, через який проміжок часу він зможе отримати прибуток, повернути свої інвестиції та продовжувати працювати на території нашої держави. Тому, створюючи ті чи інші законодавчі ініціативи, ми це повинні обов’язково враховувати», — наголосив Голова Верховної Ради.

Торкнувшись можливої відставки уряду або окремих міністрів, яку пророкують на осінь, Д. Разумков зауважив, що деяких міністрів можна зарахувати до когорти тих, хто непогано виконує свою роботу, а до деяких є питання. Є питання до трьох міністрів і в самого Дмитра Разумкова. Щоправда, прізвищ називати він не став. «Чи будуть вони вноситися на звільнення? Подивимось. Влітку це точно неможливо. А восени побачимо», — сказав він.

Глава парламенту також розкритикував спроби внесення мовних поправок в бюджетне законодавство, бо це не відповідає Регламенту. «Якщо ми говоримо про підходи, то я багато разів говорив, що закон повинен бути один для всіх. Я розумію, що єдина державна мова — українська. Це не викликає дискусій. Але створювати умови для нормального існування наших громадян ми повинні також. Для всіх. У тому числі враховувати й позицію наших міжнародних партнерів. Є висновок, у тому числі й Венеційської комісії, до закону про мову. Думаю, що варто і його брати до уваги, якщо вносити відповідні зміни до закону», — зауважив він.

Голова Верховної Ради побажав парламентським журналістам гарних відпусток, а відповідаючи на запитання щодо власного відпочинку, повідомив, що планує декілька днів побути з родиною. Відпочивати глава парламенту, за його словами, планує або вдома, або поїхати десь по країні.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.