Нещодавно він із дружиною повернувся з Ізраїлю. А нині збираються переїжджати до Києва, бо в селі немає роботи. І доки цю проблему не розв’яжуть, каже, молодь залишатиме рідні домівки:

— А чим тут займатися? Поки що допомагаю матері з ремонтом будинку, а тоді поїду. Якби була робота, то лишалися б. Бо вдома добре. Але людям треба працювати. У місті ж навпаки: головне — житло, а робота завжди знайдеться. Можна заробляти й думати про майбутнє, про дітей. Люди залишаються в селі тільки тому, що мають змогу поїхати за кордон і заробити, а тоді будуються тут. От хто у нас ще нормально живе, то це лісники. А інші виживають. Пенсіонери взагалі не знаю, як тримаються. А якщо ще й нема кому допомогти... Але тримають городи. Тож поки є чим зайнятися, живуть.

Іван жив в Ізраїлі півтора року. За цей час часто порівнював Україну з країною Близького Сходу. І плюсів на користь Батьківщини знаходив небагато, хоча вони є.

— В Україні чудовий клімат, родючі землі, прекрасна природа, а спека Ізраїлю просто вбиває. А ще там брудно. Люди просто залишають сміття біля будинків. З цим борються, але поки що не дуже результативно. Натомість народ там не думає про завтрашній день, бо за нього це робить держава. Наприклад, за зарплату можна купити собі авто, не з 80-х років, а нормальне. І при цьому ще залишаться кошти на проживання. А кредити громадяни можуть взяти під мінімальні відсотки. Нам далеко до Ізраїлю. Навіть не знаю, в якому році дійдемо до того рівня, як у них зараз, — з прикрістю аналізує Іван.

Оскільки ще одна проблема в селі — дорога, Іван розповідає, як їх ремонтують в Ізраїлі:

— Лагодять вночі. Бувало, звечора йдеш, помічаєш якісь вибоїни. Вранці встаєш — їх уже нема, все зроблено.

Велика різниця, за спостереженнями хлопця, і в менталітетах українців та жителів Ізраїлю:

— У нас часто кажуть, що треба мінятися депутатам, Президенту. Але ж треба, щоб і самі люди змінювалися, їхнє ставлення до природи, один до одного. У перші дні після повернення в Україну вже встиг посперечатися на ринку в Рівному. Продавці, м’яко кажучи, не дуже ввічливі. В Ізраїлі такого не побачите. Є правила, які діють для всіх і яких дотримуються. Наприклад, якщо в них шабат, то ніхто не працює, бо люди шанують цей день.

Наостанок Іван Телетьон радить сарненцям побувати в Ізраїлі, особливо в Єрусалимі — місці незбагненної сили. Але обов’язково повертатися в Україну, бо вірить, що з її природою та ресурсами вона приречена бути багатою країною.

Фото Василя СОСЮКА.