У пониззі Дніпра додалося «царської риби». Понад 322 тисячі особин малька стерляді протягом лише одного дня випустили у водойму біля Малого Потьомкінського острова працівники Дніпровського осетрового рибоводного заводу під Херсоном.

І це тільки початок: усього тут цьогоріч запланували випустити 1,3 млн молоді осетрових. Причому й плідників брали з своїх ставків, а не відловлювали у дикій природі для отримання заплідненої ікри. Хоча питання в іншому. Воно — про кінцевий результат. Вирощування стерляді на державному підприємстві і державним коштом започаткували ще 2008 року. Перша партія молоді «царської риби» становила всього тридцять тисяч особин. А вже за кілька років рахунок малька пішов на мільйон з лишком, і тільки зростає.

Та при цьому працівники заводу досі не відають, чи приживається у Дніпрі чечуга (народна назва стерляді), чи почала розмножуватися у дикій природі. Адже такі дослідження самотужки вони вести не уповноважені. А Національний природний парк «Нижньодніпровський», у віданні якого перебуває пониззя Дніпра, якщо їх і веде, то інформацією з рибоводами чомусь не ділиться. Між тим, це питання досить актуальне. Адже на сьогодні штучно вирощувана стерлядь досі знаходиться у Червоній книзі України. За вилов хоча б однієї такої рибини браконьєрів очікує штраф у 48 тисяч гривень і кримінальна відповідальність. А може, за п’ятнадцять років розведення «царської риби» у нас наплодилося багато. І є підстави її не тільки з Червоної книги виключати, а й дозволяти обмежений промисел представників виду? Аби потроху відшкодовувати держбюджетні кошти, інвестовані у згаданий проект.

Хоча стратегічне завдання залишається одним: не наловити стерляді побільше, а забезпечити відновлення її популяції у дикій природі, де вона до того майже зникла, наголошує заступник начальника Херсонського рибоохоронного патруля Григорій Базенко. Як того й вимагає Закон України «Про відтворення червонокнижних видів риб». Власне, стерлядь можна не ловити, але треба знати, як вона в Дніпрі тепер почувається, і чи не марно витратили на проект гроші з державної скарбнички.