17 липня 2014-го розбився літак Малайзійських авіаліній, що летів за маршрутом Амстердам — Куала-Лумпур. На його борту було 298 людей, усі вони загинули.

За узгодженням із Україною, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих. У міжнародну Cпільну слідчу групу, яка розслідує обставини збиття рейсу MH17, входять представники Нідерландів, Бельгії, Австралії, Малайзії та України.

У травні 2018 року ця група дійшла висновку, що лайнер був збитий ракетою з комплексу «Бук», що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базувалася в Курську.

3 лютого 2020 року прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом підозрюваним у справі щодо збиття літака рейсу МН17: трьом громадянам Росії і одному — України. А 9 березня 2020-го судова колегія почала розгляд кримінальної справи за підсумками розслідування причин катастрофи літака, який триває і нині в Гаазі.

Росія, попри дедалі більшу кількість свідчень, продовжує заперечувати свою причетність до збиття літака і заявляє, що оприлюднені матеріали Спільної слідчої групи не містять жодних важливих доказів.