Днями Конституційний суд Польщі постановив, що положення Договору про ЄС, на підставі якого Європейський суд справедливості (ЄСС) зобов’язує країни — члени спільноти застосовувати окреслені ним тимчасові заходи у сфері судочинства, суперечить польській конституції. Це викликало бурхливу реакцію як у самій Польщі, так і у Брюсселі.

Рішення КС мало бути ходом на випередження щодо очікуваної постанови Європейського суду справедливості. Проте за годину до його оголошення ЄСС ухвалив свою постанову, якою наказав Польщі негайно зупинити дію положень національного законодавства, «зокрема тих, що стосуються повноважень Дисциплінарної палати Верховного Суду». Це ще не остаточний вердикт, а лише тимчасовий засіб, який має право застосовувати ЄСС до оголошення фінального рішення у справі. В даному випадку йдеться про справу, яку ЄСС розглядає за поданням Єврокомісії, щодо встановлення невідповідності європейському праву нових положень польських законів про устрій судів загальної юрисдикції та про Верховний суд РП.

Наступного дня ЄСС ухвалив рішення щодо Дисциплінарної палати ВС РП, головною тезою якого стало ствердження, що «система дисциплінарної відповідальності суддів у Польщі не відповідає праву ЄС».

ЄСС вважає, що впроваджена в Польщі система формування Вищої ради правосуддя, яка відіграє ключову роль у призначенні суддів Дисциплінарної палати, «не дає гарантій незалежності та безсторонності Палати, зокрема, не гарантує захисту від безпосереднього чи опосередкованого впливу з боку польських виконавчої та законодавчої гілок влади». У ЄСС переконані, що існуюча система «може бути використана для політичного контролю за судовими рішеннями та для здійснення тиску на суддів з метою вплинути на ухвалювані ними рішення, що загрожує незалежності цих суддів».

Польські конституціоналісти критично налаштовані щодо дій офіційної Варшави й стверджують, що партія влади хоче забезпечити собі юридичну «підкладку» для невиконання рішень ЄСС.
Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що рішення ЄСС про реформу судової системи в Польщі однозначне і обов’язкове для всіх суддів, у тому числі й у Польщі. Оцінюючи рішення польського КС в контексті того, що Польща може не прийняти до виконання рішення ЄСС, єврокомісар повідомив, що в Брюсселі розглядають можливі варіанти реагування, аби підтвердити пріоритет євросоюзівського законодавства і компетенцій ЄСС. Зокрема, якщо виникне така потреба, справу знову буде скеровано до ЄСС. При цьому він натякнув, що Єврокомісія має у своєму розпорядженні також інші інструменти впливу.

На тлі цього конфлікту КС переніс розгляд справи за поданням прем’єр-міністра країни про пріоритет національного законодавства стосовно євросоюзівського на початок серпня.