26 лютого 2014 року. Крим. Перед будівлею Верховної Ради Криму відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України.

Фото Станіслава ЮрЧенка («Радіо Свобода»).

Про це йдеться в оприлюдненому днями у Києві дослідженні Центру економічної стратегії, зробленому на замовлення Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим і за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Центр підкреслює, що така сума — це прямі втрати активів, в які входить вартість землі на Кримському півострові (3 млрд доларів) і доведених покладів корисних копалин (55,3 млрд доларів) у вигляді, зокрема, природного газу і сирої нафти.

Під час презентації дослідження зазначалося, що оцінка втрат необхідна, щоби компенсувати їх через міжнародні суди, зобов’язавши Російську Федерацію виплатити відповідну суму компенсації або заарештувавши активи суб’єктів, причетних до окупації, в Україні або за кордоном.

«Це перша комплексна оцінка втрат України від тимчасової окупації РФ Кримського півострова, хоча ще у 2016 році за результатами парламентських слухань Верховна Рада рекомендувала Кабінету Міністрів розробити методики визначення збитків», — заявив старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Горюнов.

2014 року сотні українських компаній втратили свої активи на півострові. Зокрема, Укрзалізниця позбулася понад 1,3 тисячі км залізничних колій, мережі вокзалів, станцій, депо. Низка великих банків утратила всі свої філії. Те саме стосувалося багатьох санаторіїв, профілакторіїв, готелів, що були збудовані відомствами та компаніями різної форми власності. Також фактично вкрадено цілі мережі АЗС, магазинів, ресторанів, кафе. Як ніколи актуальним постало питання, хто усе це відшкодовуватиме.

Цю дорогу почали торувати «великоваговики». Ще 2015 року майже 50 українських компаній подали позов проти Росії до міжнародних арбітражних судів. У травні 2018 року арбітраж у Гаазі виніс перше, прецедентне рішення про присудження компенсації — 159 млн доларів на користь 18 компаній, пов’язаних з групою «Приват». У листопаді 2018 року, про що вже писав «Голос України», арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення на користь державного Ощадбанку щодо компенсації збитків, завданих унаслідок анексії Криму Російською Федерацією. Сума відшкодування — 1,3 мільярда доларів плюс відсотки.

На черзі в Гаазі розгляд ще однієї справи — НАК «Нафтогаз України» і шести компаній, що входять до групи «Нафтогазу», подали позов на 7 млрд доларів про відшкодування збитків, завданих незаконним захопленням Росією активів групи в Криму.

Проте досі невідомо, чи вдасться ці суми одержати? Українські й зарубіжні експерти дають невисокі шанси тому, що Росія добровільно виконає рішення міжнародних арбітражів по Криму. Так, у справі Ощадбанку Москва відмовилася визнавати рішення суду. У Мін’юсті РФ заявили, що, на їхню думку, арбітраж не має юрисдикції для розгляду такої справи, тож і виконувати його рішення вони не збираються. Домагатися арешту російських активів за кордоном — теж справа непроста. Поки це вдалося лише колишнім акціонерам російського «ЮКОСа», які відсудили майно дочірніх компаній «Газпрому» у Нью-Йорку та інших містах світу. Юристи прогнозують, що українським компаніям доведеться ще й багато витратити на виконавців, аби ці судові рішення конвертувалися у гроші.

На знімку: учасниця мітингу на підтримку цілісності держави Україна напроти будівлі Верховної Ради АРК, Сімферополь, АР Крим, 26 лютого 2014 року.

Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінформ).