Розпочинатиметься у Вінниці, проходитиме через вісім населених пунктів Вінниччини й чотири — Хмельниччини і завершуватиметься у Кам’янці-Подільському.

Це перший в Україні маршрут, розроблений за принципом Шляху святого Якова, що є доволі популярним у країнах Європи. Туристам пропонується піша або велоподорож через місця, що багаті на цікаві історичні, архітектурні та релігійні пам’ятки.

До участі в цьому проекті долучились територіальні громади сусідніх областей у межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та

Державного агентства розвитку туризму України. За задумом його авторів, Подільський шлях святого Якова згодом може бути продовжено до кордону з ЄС. Тоді Україна зможе приєднатися до Європейської федерації Шляхів святого Якова — першого сертифікованого культурного маршруту Ради Європи.

Новація зацікавить не тільки туристів, а й місцевих жителів, котрі зможуть надавати відпочивальникам певні послуги, створювати місця для ночівлі тощо.

Проект запускають у тестовому режимі, аби мандрівники випробували його та розповіли про особисті враження. Перед початком походу вони отримають паспорт пілігрима.

А вже до осені буде створено детальний путівник і сайт маршруту з точною інформацією.