Міністр молоді та спорту України, олімпійський чемпіон (виграв командне «золото» в шаблі на Іграх у Барселоні-1992) Вадим Гутцайт дав прогноз щодо можливих здобутків наших атлетів у Токіо.
«У нас майже 15—20 елітних спортсменів, які можуть вибороти медалі на Олімпійських іграх. Такий мій прогноз.

Але загалом Ігри — це шанс для всіх учасників. Якщо спортсмен отримав ліцензію, у нього вже є можливість здобути медаль», — сказав міністр.

Справді, у нас є чимало юних зірок, котрі ще не нюхали олімпійського пороху. Але вони плекають неабиякі надії на успіх.

Скажімо, 20-річна дзюдоїстка Дар’я Білодід уже двічі вигравала чемпіонати світу серед дорослих, а ще в її активі «золото» чемпіонатів Європи і Європейських ігор. І в Японії вона, поза сумнівом, буде націлена на медаль.

Неодмінно варто згадати про 17-річного гімнаста Іллю Ковтуна, який уже залишив «золотий» слід на європейському рівні і на етапах Кубка світу. А за відсутності олімпійського чемпіона Олега Верняєва на нього покладається відповідальна місія.

Ось уже кілька років нас буквально шокує видатними досягненнями стрибун у воду Олексій Середа, котрий у 13 років став володарем золотої медалі на дорослому чемпіонаті Європи. І продовжує переможну ходу. Нині йому лише 15.

Сподіваємося на легкоатлетів 20-річного метальника молота Михайла Кохана і стрибунку у висоту 19-річну Ярославу Магучіх, котрі упевнено почуваються у світовій еліті, виборюючи титули і здобуваючи визнання.

Відзначаються і не набагато старші спортсмени.

Звичайно, ми зичимо успіху славному титулованому подружжю — чемпіону світу з плавання Михайлу Романчуку і його чарівній дружині, стрибунці у довжину Марині Бех-Романчук, котрі стабільно відзначаються переможними стартами на елітних змаганнях. І ми не проти, щоб величезна колекція нагород у цій родині поповнилася і відзнаками Олімпіади в Токіо.

Каноїстка Людмила Лузан лише цього року здобула купу титулів на великих змаганнях, зокрема, чемпіонаті Європи. І має всі шанси показати себе з найкращого боку і на японській воді.

Великі наді покладаються на боксера Олександра Хижняка, котрий не без підстав нині вважається найсильнішим боксером-аматором у світі. Це підтверджують його золоті нагороди на чемпіонах світу і Європи.

Але поряд з молодими талантами є група досвідчених спортсменів, серед яких є такі, котрі вже відчули смак перемог на Олімпіадах. Насамперед це видатна шаблістка Ольга Харлан, котра виборювала олімпійське «золото» і медалі іншого ґатунку.

Викликає захват майстриня кульової стрільби Олена Костевич — олімпійська чемпіонка і призерка Ігор. І в Токіо вона докладе максимальних зусиль, досвід і вміння у боротьбі за нагороди.
Чекаємо успіхів від борців і, особливо, борчинь.

Окрема мова про народних депутатів України і водночас видатних спортсменів, чемпіонів світу легкоатлетку Ольгу Саладуху і борця греко-римського стилю Жана Беленюка (до речі, срібного призера Олімпіади в Ріо). На них — велика надія.

Можна говорити ще про багатьох наших славних атлетів, котрі переможно заявили про себе на міжнародній арені. Але давайте чекати їхнього виступу в Токіо з великими сподіваннями.