Комітет Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики підтримує проект закону про внесення змін до Закону «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».
Зокрема, законопроектом (№2533а) пропонується надати право органам місцевого самоврядування обмежувати споживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв, тютюнових виробів.
Згідно із проектом, режим роботи спеціалізованих магазинів, відділів, секцій, що здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями, встановлюється суб’єктом господарської діяльності за погодженням з органами місцевого самоврядування.
Реалізація положень проекту закону, вважають народні депутати, сприятиме зменшенню порушень громадського правопорядку в місті в нічний час та злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння тощо.
За словами авторів законопроекту Василя Пазиняка (фракція «Батьківщина») і Юрія Шаповалова (фракція Партії регіонів), до органів місцевого самоврядування надходять скарги та звернення від мешканців щодо порушення тиші і громадського правопорядку в нічний час біля розважальних закладів, ресторанів, кафе, де постійно збирається молодь, яка вживає алкогольні та слабоалкогольні напої. Ця ситуація негативно впливає на якість життя громадян.
Як зазначено в пояснювальній записці, щороку в Україні через алкоголізм помирають понад 40 тисяч громадян. Приміром, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, торік Україна посіла перше місце у світі за вживанням алкоголю серед дітей та молоді.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.