Парламенту пропонують під час перегляду цьогорічного державного бюджету внести зміни, які передбачають фінансування програми пільгового житлового кредитування молоді в розмірі 200 мільйонів гривень. Таку пропозицію висловили учасники слухань у Комітеті Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. У засіданні брали участь народні депутати, представники Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, профспілок, громадськості.
Голова комітету Артур Палатний зазначив, що з минулого року фактично не працює Державна програма забезпечення молоді житлом. Цьогоріч на молодіжне житлове кредитування з держбюджету асигнувань взагалі не передбачено. Таке сталося вперше з 1998 року.
«На тлі економічної кризи, складної ситуації на сході країни, масових звільнень з роботи громадянам нічого не залишається, як виїжджати з країни назавжди. Оскільки безперспективність у вирішенні питання житла впливає на міграційні процеси, демографічні показники і в результаті створює соціально-психологічну напруженість у країні. Усе це негативно позначається і на економіці держави», — наголосив парламентарій.
Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін звернув увагу на те, що відсутність фінансування відповідної програми вперше за роки її існування спричинило хвилю звернень громадськості. Зокрема, за його словами, понад півтора десятка молодіжних громадських організацій, Федерація професійних спілок, Федерація роботодавців, Конфедерація будівельників та органи місцевого самоврядування звернулися до Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра із пропозицією відновити цю програму. Також є рішення парламентських комітетів з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму про необхідність виділення відповідних коштів.
«Звичайно, сьогодні механізм пільгового житлового кредитування молоді потребує вдосконалення. Зокрема, активісти вносять пропозиції визначити додаткові переваги для військовослужбовців, молодих лікарів та вчителів, учасників АТО, тимчасово переміщених осіб тощо. Усе це можливо, але за умови, якщо є фінансування з держбюд-жету», — наголосив Леонід Рисухін.
Цифра
У 2013—2014 роках Державною програмою забезпечення молоді житлом було передбачено більш як 1,85 мільярда гривень на надання пільгових довготермінових кредитів. Це давало можливість забезпечити квартирами понад 3,5 тисячі сімей. Фактично використано майже 95 мільйонів гривень, що становить 8,7 відсотка від запланованого обсягу.