А отримані цифрові копії експонатів перетворять в 3D моделі.

Як розповів один з ініціаторів цього проекту, менеджер з комунікацій та зв’язків з громадськістю комунальної установи «Агенція розвитку Миколаєва» Євген Гомонюк, «це продовження нашої минулорічної співпраці із музеєм щодо оцифрування графіки. Цього року ми сфокусували увагу на антикварних порцелянових виробах. Ми створюємо предметну 3D фотографію з обертанням предмета на 360 градусів».

Будуть оцифровані, досліджені та каталогізовані майже 300 одиниць фарфору: посуд та порцелянові фігурки. Це вироби з країн Західної Європи кінця XVIII — XX ст. (Німеччини, Австрії, Франції, Англії, Іспанії), Східної Європи початку XIX — середини XX ст. (України, Польщі та Росії) та Східної Азії XX ст. (Японії та Китаю).

За словами Ольги Яблуновської, головної зберігачки фондів музею, колекція фарфору невелика, але дуже цінна. «Одне з важливих завдань збереження музейних предметів — це облік цих експонатів», — зазначає спеціаліст.

Цифрові копії стануть доступні для перегляду на двомовному веб-ресурсі та у форматі окремого друкованого каталогу. Крім того, для додаткового промо проекту на основі п’яти виробів з фарфору будуть створені 3D-моделі, відзняті навчальні відео.

Додатково планується, що місцеві майстри виготовлять спеціальну промо-продукцію з кераміки.

Все це дасть змогу мистецтвознавцям, краєзнавцям і широкому колу користувачів у зручному форматі знайомитися і використовувати у своїх дослідженнях музейну колекцію фарфору з Миколаєва. А самим музейним працівникам — створювати віртуальні виставки, необмежено тиражувати копії предметів, і, нарешті, рекламувати свою колекцію нарівні з іншими музеями України.

Проект з оцифрування музейних фондів реалізує комунальна установа «Агенція розвитку Миколаєва» за підтримки Українського культурного фонду.