Український народ відзначає 1033-тю річницю хрещення Київської Русі-України — події, що стала моментом духовного народження нашої держави, символом спадкоємності тисячолітньої історії, соборності українських земель, єдності державного та духовного начал.

День хрещення — це й день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, який ніби став хрещеним батьком Київської Русі, що продовжилася у Галицько-Волинському князівстві (Королівстві Русь), Українській козацькій державі Богдана Хмельницького, Українській Народній Республіці 1917—1921 років та сучасній незалежній суверенній Україні. Завдяки Володимиру Великому християнство стало загальнодержавною релігією, стимулювавши стрімкий розвиток духовного життя, освіти, науки, письменства, будівництва, архітектури, малярства, шкільництва, сприяючи становленню міждержавних контактів Київської Русі з країнами християнського світу.

Володимирове хрещення митрополит Київський та всієї України Епіфаній називає подією, «що є наріжним каменем нашої духовної та державної незалежності». Одразу після хрещення Києва, Дніпра, українських теренів у 988 році постає і Київська митрополія, втім, наша Українська православна церква веде свій літопис з більш давніх часів, її коріння набагато глибше.

«Хрещенню Русі-України 988 року передувала майже тисячолітня історія поширення християнства на наших землях, — каже митрополит Епіфаній. — Ця давня історія починається ще з апостольських часів, коли в І столітті слово Боже до наших предків приніс святий апостол Андрій Первозваний. Загальновідомо й про перших християн у Криму, і про перші християнські громади на іншій території нинішньої України, і про скіфську православну єпархію, глава якої був учасником I Вселенського собору.

Святі брати Кирило та Мефодій віднайшли в ІХ столітті на наших землях Євангеліє, «писане руськими письменами». Відоме також хрещення київського князя Аскольда разом зі своєю дружиною у 860 році, а потім — прийняття християнства бабусею Володимира Великого княгинею Ольгою... І ось у 988-му звершується справді вікопомна подія історичного значення — Русь офіційно стає християнською державою».

Ще задовго до цієї історичної події рівноапостольна Ольга в тоді ще язичницькій Київській державі зводила храми, а сама, як ревна християнка, поширювала слово Боже серед свого народу. У тому самому IX столітті на Закарпатті проповідували рівноапостольні Кирило та Мефодій, а під час подорожі до Херсонеса ще у 861 році святий Кирило на власні очі бачив Псалтир і Євангеліє написані «руськими письменами», тобто докириличним глаголичним письмом. Тож насправді християнство було поширеним у Київській державі задовго до 988 року. Саме ж хрещення Русі-України стало підсумком тривалого процесу зростання церкви і позначило новий етап її розбудови.

Що дало християнство тогочасній Київській державі та нам, українцям? «Найперше — пізнання Богоодкровенної істини, долучення до єдиної Христової церкви, оновлення через євангельську проповідь і таїнства, тобто міцну духовну основу для життя та розвитку, — наголошує митрополит Епіфаній. — Розбудова держави на основі християнських цінностей дозволила Русі-Україні вийти на новий рівень міжнародних відносин, рівноправно взаємодіяти з європейським світом. У самій Київській державі поширилося просвітництво, відкрилася можливість для долучення до скарбів світової цивілізації — до книжок, досягнень науки, до архітектури, монументального мистецтва, співу. На засадах милосердя і людинолюбності реформувалося право та законодавство».

Митрополит зазначає, що у важкі часи втрати незалежності нашої держави церква оберігала самоідентифікацію українців та нашу духовно-культурну унікальність, історичну тяглість. Саме віра надихала українське козацтво, просвітителів, борців за волю та незалежність на працю й звитягу заради майбутнього України.

«Від глибини століть і до сьогодні Українська церква засвідчила словом і ділом, що віра є міцним духовним підґрунтям для нашої незалежності та понад тисячолітнього існування нашого народу як народу християнського і європейського», — додає митрополит Епіфаній.

Владика, вітаючи весь український народ з величним святом, закликав вірян відзначити 1033-тю річницю хрещення Київської Русі-України всеукраїнською молитвою за нашу державу, що має глибоке і славне коріння, за справедливий мир та залишатися у свята і будні об’єднаними «любов’ю до Бога і до ближніх, до рідної церкви і до українського народу». «І нехай Господь здійснить те, про що ми просимо, на благо!»

Фото з архіву дякона Андрія СИДОРА (прес-служба ПЦУ).