І якщо в гірській місцевості зелена трава, кущі й молоді саджанці аж до осені служать природною перепоною розповсюдженню вогню, то в низинних лісгоспах літня спека змушує лісівників бути особливо пильними. Адже на узліссях швидко висихають високі бур’яни й густа трава, яка оперізує кущі, терен і глід. А тому досить одного необачно кинутого численними туристами сірника — і вогонь може миттєво розповсюдитися лісом.

Аби чогось схожого не сталося, у Берегівському держлісгоспі традиційно вживають низку запобіжних заходів. «Проводимо рейди і водночас бесіди з місцевим населенням, проорюємо захисні смуги навколо лісових масивів, подаємо інформацію у газети і на сайти, перекриваємо шлагбаумами дороги, які ведуть до лісу, а ще — встановлено цілодобове чергування у лісництвах і конторі лісгоспу», — розповідає провідний інженер з охорони і захисту лісу Берегівського лісового господарства Ярослав Пешпекі.

Також за наказом директора лісгоспу Богдана Шойного проводять спільні навчання і рейди з працівниками державної рятувальної служби, налагоджено чітку координацію з сільськими добровільними пожежними дружинами. Тутешні умільці переобладнали й водовоз, який у разі займання зможе гасити пожежу не гірше за спецавтомобіль. Ним керує Степан Керестеші-Газда. До речі, завжди напоготові два бійці, забезпечені вогнетривкими костюмами.

Одне слово, лісівники несуть, що називається, цілодобову протипожежну вахту. І завдяки цьому протягом останніх років тут не фіксувалося жодного великого займання і не завдано матеріальної шкоди господарству.

Лісоохоронці закликають любителів мандрувати і відпочивати в дубових гаях дотримуватися відповідних правил. І насамперед не курити в лісі й не викидати недопалки, не розкладати багаття, не давати дітям сірники, не викидати скляні пляшки, бо це може теж призвести до біди. І берегти зелене золото Карпат — це ж багатство наше і державне.

Фото надано Ярославом Пешпекі.