На знімку: Євстахій Крижанівський (ліворуч) вручив послу ЮНЕСКО Мауріціо Ароніка медаль «За заслуги перед ІФНТУНГ».

Високий гість зустрівся із керівництвом облдержадміністрації, а також відвідав Національний технічний університет нафти і газу.

Сторони обговорили сучасні стратегії співпраці з міжнародними організаціями та фондами щодо залучення фінансових ресурсів задля розвитку Івано-Франківщини та реалізації проекту «Європейський шовковий шлях». За успішної реалізації цього амбітного китайського плану наша країна мала б посісти принципово нове геополітичне місце.

Мауріціо Ароніка акцентував, що ця програма має на меті об’єднати культурні, економічні, міжнародні аспекти взаємовідносин між країнами Азії та Європи. «Європейський шовковий шлях» є своєрідним інформаційним майданчиком для розповсюдження європейських цінностей у культурі, освіті, економіці та екології.

У заході взяли участь заступник голови ОДА Богдан Футерко, в. о. начальника управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Галина Макота, начальник управління культури, національностей та релігій Володимир Федорак, а також проректор з міжнародних справ Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Максим Карпаш і директор центру міжнародного співробітництва ІФНТУНГ Артур Воронич.

«Розвиток нашої країни — це гідна праця, економічне зростання, якісна освіта й інновації. Ідеї щодо створення нових торговельних шляхів, культурних, туристичних проектів, економічних коридорів є надважливими для розвитку області», — наголосив Богдан Футерко.

Під час зустрічі зазначалося, що Івано-Франківщина представлена на міжнародному рівні трьома об’єктами, які внесені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, зокрема, церквою Зішестя Святого Духа у місті Рогатин, церквою Різдва Пресвятої Богородиці в селі Нижній Вербіж Коломийського району та елементом нематеріальної культурної спадщини «Традиція Косівської мальованої кераміки».

Під час візиту до Івано-франківського національного університету нафти і газу Мауріціо Ароніка зустрівся з ректором ІФНТУНГ Євстахієм Крижанівським та науковцями вишу. Високий гість відвідав Геологічний музей, університетські лабораторії, буровий та науково-навчальний центри, Наукове містечко «Нова Енергія», Центр інновацій та розвитку.

«Запропоноване Фондом спільних цілей ООН та ЮНЕСКО партнерство створює підвалини міцної співпраці заради збереження Європи для майбутніх поколінь. Тільки таким чином можна викристалізувати та реалізувати ідеї сталого розвитку для всіх європейських країн, які ми розглядаємо не лише в соціальному плані, а й енергетичному», — зазначив Євстахій Крижанівський.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Івано-Франківського національного університету нафти і газу.