Літак упав на приватний будинок.

Унаслідок авіакатастрофи загинув відомий пілот Ігор Табанюк і троє пасажирів-іноземців. На ліквідацію пожежі пішло майже півтори години. Про це інформували на сайті Головного управління ДСНС в області.

Авіакатастрофа

Випадково момент авіакатастрофи потрапив на відео під час зйомок навколишньої природи в Шепарівцях. Сюжет розміщений на ЮТУБ-каналі. Господар зруйнованого будинку повідомив, що літак вдарився об дах, а потім вибухнув під час падіння на землю.

Як інформував начальник Головного управління Національної поліції в області Сергій Безпалько, на момент падіння літака в будинку перебували жінка і двоє дітей, які почули невідомий шум і вчасно вибігли на вулицю. Вони не постраждали.

«За фактом падіння літака розпочато кримінальне провадження. На місці інциденту працюють слідчо-оперативна група обласної поліції, експерти-криміналісти та представники екстрених служб. У ході слідства будуть встановлені всі обставини аварії», — зазначив начальник поліції Прикарпаття.

За повідомленням Об’єднаної єврейської общини України, троє загиблих пасажирів були студентами-хасидами, які навчалися в США. Їхні імені відомі. Іноземці прибули до Коломиї із групою туристів.

Ігор Табанюк — колишній військовий пілот, відомий своїм неймовірним виживанням протягом семи діб після падіння з парапланом у високогір’ї Гімалаїв. Був сином загиблого військового льотчика. В 2013-му в авіакатастрофі загинув його молодший син Денис. Старший син Ігор — також пілот. У покійного залишилася вдова Оксана.

Від Говерли — до Дністра

На початку липня в Коломиї відбувся ХІ авіафестиваль, який зібрав 42 екіпажі з різних куточків країни, загалом 155 пілотів. Географія вражала: Київ, Харків, Дніпро, Суми, Тернопіль, Львів, Луцьк, Рівне, Вінниця, Хмельницький, Чернігів, Ужгород, Одеса, Бузова, Гоголів, Наливайківка, Біла Церква, Чортків, Кам’янець-Подільський. Із Житомира — аж дев’ять екіпажів. Це засвідчило потужний розвиток малої авіації. Й немала роль у цьому процесі була саме Ігоря Табанюка, котрий як інструктор дав старт сотням пілотів.

Засновником та незмінним організатором повітряного дійства був Ігор Табанюк, голова ГО «Прикарпатська дитячо-юнацька спортивна асоціація малої авіації», «Авіаклуб «АвіаКоло». Він популяризував польоти на легких літаках, а Коломия стала справжнім осередком малої авіації. Під час фестивалю охочі мали нагоду покружляти над Карпатами та Дністровським каньйоном. Такі атракції привернули численних туристів, що є надзвичайно важливим для промоції Прикарпаття та наповнення міського бюджету.

Польоти регулювали диспетчери, а за всім дійством на летовищі наглядав державний інспектор. Це й допуск членів екіпажів, і перевірка самої техніки, і, так би мовити, пасажирського потоку. Справа серйозна. Небо не прощає промахів. За такої злагодженої роботи організаторів авіашоу 10-11 липня пройшло на високому рівні. Від імені Коломийської міської ради привітав учасників фестивалю секретар міськради Андрій Куничак, котрий висловив підтримку Ігорю Табанюку та його справі.

«Усі попередні фестивалі й нинішній проводимо власним коштом, без дотації із міського бюджету, — наголосив тоді Ігор Табанюк. — Авіашоу — престиж для Коломиї та іміджу малої авіації загалом. Прибули, скажімо, пілоти з Латвії та Чехії.

Якби не карантин, то мали б іще більше закордонних екіпажів. Користь і для місцевої казни. Адже льотчики зупиняються в коломийських готелях, харчуються тут, купують пальне для літаків. Та й численні глядачі дають можливість розвиватися малому бізнесу. Адже тут розміщено чимало торгових точок, атракціонів, цікаві музичні фестивальні дійства, танцмайданчик».

Льотчики йдуть у небо

Відомий тележурналіст Дмитро Комаров також прибув тоді на підтримку Ігоря Табанюка. Це була вже не перша спільна акція друзів. Цього разу вони підняли в небо двох немолодих гуцулів, котрі все життя провели в Карпатах, але ніколи не бачили гір із висоти пташиного польоту.

«Ігор Табанюк був одним із найкращих пілотів країни. Людина, яка віддала все своє життя, час та енергію авіації. А 13 липня Ігорю виповнилося 60 років. Він був дуже оптимістичним, всі плани були пов’язані з аеродромом. Справді мріяв перетворити Коломию на центр туризму, зробивши одні з воріт в Українські Карпати для всього світу. Звертаюся до керівництва міста та країни — щоб після смерті Табанюка не згинула справа його життя — летовище. Ігор зробив багато, відродив об’єкт з нуля. Аеродром мають назвати його ім’ям», — написав Дмитро Комаров на своїй сторінці у Фейсбуці.

Висловили співчуття рідним Ігоря Табанюка численні його друзі-пілоти. В одному із дописів у соціальних мережах якраз наголошувалося, що пілоти не помирають — вони йдуть у небо.

Водночас питання самого летовища та майбутніх авіашоу в Коломиї — без відповіді, адже йдеться про те, щоб об’єкт від громадської організації «Авіаклуб «АвіаКоло» передати на баланс міста, тобто зробити комунальним. А це — нове ліцензування, пекельні кола дозволів, через які свого часу пройшов сам Ігор Табанюк. А питання безпеки, як бачимо, має бути на першому місці.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби ГУ ДСНС в області.