Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, перебуваючи з робочою поїздкою в Одесі, зустрівся з Генеральним секретарем Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреасом Кіфером. Учасники зустрічі обговорили рух реформи децентралізації в Україні. Дмитро Разумков зазначив, що наша країна цінує підтримку наших внутрішніх змін з боку Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

«Питання децентралізації стоїть на порядку денному роботи Верховної Ради», — наголосив глава парламенту та зауважив, що втілити зазначену реформу повною мірою можливо тільки після внесення змін до Конституції України.

«Постійно закликаю профільний комітет, який займається підготовкою відповідного законопроекту, щоб він був максимально узгоджений з усіма сторонами цього процесу», — зазначив очільник законодавчого органу влади. І додав: законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації на етапі підготовки необхідно узгодити і між депутатськими фракціями та групами Верховної Ради, і з представниками місцевого самоврядування.

Тісна комунікація з представниками місцевої влади, за словами Дмитра Разумкова, має важливе значення у цьому питанні. «Велика кількість народних депутатів орієнтуватиметься, зокрема, на позицію місцевого самоврядування. Це непростий процес. Але, впевнений, ми повинні його пройти. Зі свого боку, можу гарантувати, що тільки-но законопроект з’явиться в стінах Верховної Ради, я сприятиму максимально швидкому його проходженню в парламенті», — сказав очільник парламенту. Він також додав, що проведення реформи децентралізації є одним із основних питань, які стоять перед Верховною Радою дев’ятого скликання.

Водночас Д. Разумков зазначив, що парламент уже ухвалив низку законопроектів, які стосуються зазначеної реформи. Зокрема, щодо функціонування інституту старост та передачі територіальним громадам земель державної власності. Голова Верховної Ради наголосив також, що для побудови спроможних місцевих громад важливу роль гратимуть їхні фінансові можливості та кваліфіковані кадри.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.