«Уже відбулося два конструктивні, корисні засідання конгресу — в Дніпрі й Хмельницькому. Ми порушували багато важливих, але, на жаль, поки що проблемних питань. Нині я дуже хотів би, щоб ми почули про розв’язання тих питань, які ми детально обговорювали, або про процеси вирішення, які вже йдуть до фіналізації», — такими словами очільник країни розпочав зібрання. В. Зеленський висловив задоволення тим, що засідання Конгресу місцевих та регіональних влад відбуваються регулярно, із залученням широкого кола учасників, і цей майданчик не перетворився на клуб реформаторів «розмовного жанру». «Ми бачимо проблеми і ми їх вирішуємо», — передає слова Президента його прес-служба.

Заступник керівника Офісу глави держави Кирило Тимошенко додав, що зі створенням Конгресу місцевих та регіональних влад з’явився принципово новий шлях взаємодії між Президентом і місцевим самоврядуванням, який якісно відрізняється від різноманітних «віртуальних рад», що існували раніше. Це особливо важливо в нинішніх суспільно-політичних умовах, коли у зв’язку з децентралізацією значну кількість повноважень передано від центру до органів місцевого самоврядування. За словами К. Тимошенка, після засідання нижньої палати конгресу в Хмельницькому та верхньої палати в Дніпрі залишилося реалізувати останній процедурний момент — обрати голову президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Відповідно до результатів голосування учасників засідання президію Конгресу місцевих та регіональних влад очолив керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак. Він наголосив, що конгрес має стати координаційним органом, який збалансує потреби держави й кожної окремої громади.

«Головною метою нашої спільної роботи є значне реальне підвищення якості життя, задоволення потреб і захист прав кожного українця в кожному куточку нашої країни. У результаті наших дій кожен українець має відчути, що його життя стало кращим», — зазначив А. Єрмак. За його словами, президія конгресу засідатиме щомісяця, і найвищі посадові особи країни — члени президії конгресу розглядатимуть пропозиції обох палат цього органу та генеруватимуть рішення через законодавчі ініціативи в межах повноважень Кабінету Міністрів.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні конгресу акцентував увагу на розширенні практики державно-приватного партнерства в регіонах країни, щоб «воно було державно-приватно-регіональним». «Це вкрай перспективний інструмент економічного розвитку для залучення й розвитку інвестицій у майбутньому», — зазначив очільник уряду.

Водночас міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов зауважив, що розкриття економічного потенціалу нашої держави безпосередньо залежить від розвитку кожної громади. Нині на розгляді у Верховній Раді перебуває законо-проект щодо реформування Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), покликаний створити інвестиційний інструмент для реалізації в регіонах важливих проектів, зо-крема Національної програми «Велике будівництво», наголосив урядовець. Кошти ДФРР необхідно спрямовувати і на фінансування проектів національного значення, і на втілення важливих проектів регіонального розвитку та територіальних громад. Напрацьовано також законопроект, що надає додаткові можливості для розвитку індустріальних парків.

Учасники засідання зачепили й питання габаритно-вагового контролю на українських дорогах. Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів, що цього тижня досягнуто домовленості з керівництвом Міністерства інфраструктури про те, що поліція долучиться до захисту і збереження українських доріг. До сфери компетенції Національної поліції передадуть функції з контролю за дотриманням внутрішніми і міжнародними перевізниками пасажирів і вантажів вимог законодавства та встановлених норм габаритно-вагового контролю, контролю за режимом роботи та відпочинку водіїв. Очільник МВС запропонував провести восени на базі Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові Форум з питань безпеки для налагодження належного контролю й комунікації з місцевою владою. Андрій Єрмак підтримав цю пропозицію.