Зараженими виявилися дикі кабани на території Національного природного парку «Нижньодніпровський», а також у плавнях біля населених пунктів Понятівка та Дар’ївка. Згідно з рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у зоні епізоотії носіїв інфекції знищать, а їхні туші утилізують. Тут заборонять полювання та візити туристів.

Не виключено також, що саме людська діяльність і призвела до спалаху АЧС. Адже влітку пониззя Дніпра перетворюється на суцільну зону відпочинку — сюди приїжджають на риболовлю, пікніки. І викидають на стихійних звалищах залишки м’ясопродуктів, які можуть бути інфіковані африканською чумою свиней. Людям вона не шкодить, а от для диких кабанів, котрі на цих звалищах можуть харчуватися, така ж небезпечна, як і для свійських тварин. У чому на Херсонщині вже переконалися.

До того ж, АЧС може поширюватися й далі — тоді кабанів доведеться знищити по всій області. А потім завозити й акліматизувати їх знову, із великими витратами грошей та ресурсів. Перспектива сумна, але цілком реальна.

Херсонська область.