«Зовсім скоро ми відзначимо тридцяту річницю Незалежності, — зауважив Президент Володимир Зеленський, відкриваючи форум. — Це не просто великий парад, концерт чи салют. Це можливість зрозуміти, чого ми навчилися за ці роки і чого ще маємо навчитися, щоб ніколи не втратити свою незалежність».

За тиждень до святкового дня і вперше в нашій історії в Україну потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика, повідомив глава держави. Усі громадяни із 16 серпня зможуть побачити фоліант у Софійському соборі. «Пам’ятка нашого права, написана понад 300 років тому, і пам’ятка нашої архітектури, збудована понад тисячу років тому, — це історія нашої державності. Вона багатовікова, і тридцять років тому вона не почалася, а відновилася. Ми маємо добре вивчити її уроки, щоб вона збереглася на наступні 30, 300 і тисячу років» , — наголосив В. Зеленський.

А 22 серпня ми вшануємо тих, завдяки кому наша державність збереглася в 2014 році — учасників бойових дій на Донбасі. Йдеться про ветеранів, добровольців, медиків, волонтерів — усіх, хто захищав країну, ризикуючи своїм життям, та про родини тих, хто віддав своє життя, захищаючи її.

«Із 1991 року унікальність незалежної України формували не лише державні, а й наші національні символи, — продовжив В. Зеленський. — Особистості, яких в країні знають усі. І завдяки яким усі знають про Україну. Про наш живопис, музику, театр, балет, літературу, кіно, науку та спорт. Лобановський, Ступка, Яремчук, Амосов, Патон, Каденюк, Брондуков, Биков Квітка Цісик і багато інших, які починаючи із 1991 року приносили незалежній Україні славу, і світ казав їм: «Браво»! Тож 22 серпня презентуватимуть нову премію — Національна легенда. Це нова державна нагорода і нова традиція. Україна шануватиме своїх геніїв і аплодуватиме їм тоді, коли оплески будуть їм потрібні, коли вони їх ще зможуть почути.

У день Державного прапора 23 серпня в географічному центрі України буде зведено монумент єдності України.

Тут і одночасно по всій країні, на усіх центральних площах міст, підніметься в небо прапор із вірою, що незабаром він замайорить на всіх її суверенних територіях. Саме цього дня відбудеться перший саміт Кримської платформи. Це ініціатива України, яку підтримали десятки міжнародних партнерів, зауважив В. Зеленський. За його словами, свою участь у саміті вже підтвердили США, Велика Британія, Польща, Туреччина, країни Балтії, Франція, Німеччина та багато інших країн Європейського Союзу, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея — загалом 29 країн. «Це великий список, але ще не остаточний», — сказав Президент і акцентував, що ці країни підпишуть декларацію про спільні домовленості та спільні наміри.

Також цього дня відбудеться Саміт перших леді та джентльменів світу. Ці люди мають авторитет та можливості для вирішення не останніх для людства питань, наголосив В. Зеленський. А ввечері відбудеться концерт в Оперному театрі.

Демонстрацією нашої готовності захищати свою Незалежність стане великий військовий парад, який пройде 24 серпня.

Уперше за всі роки Незалежності, у ньому братимуть участь представники всіх сил та вся техніка сектору безпеки і оборони України та країн-партнерів. Цього дня також відбудеться концерт Андреа Бочеллі. Кошти, зібрані на концерті італійського генія, підуть на мрію українського генія — центр сучасного мистецтва Музей Івана Марчука. А вже ввечері на НСК «Олімпійський» можна буде почути святковий концерт до Дня Незалежності країни (скорочено ДНК).

На завершення В. Зеленський побажав, щоб у 2091 році ми відзначили століття нашої незалежності. «І нехай це будемо не ми, а наші діти та внуки, більшого нам і не треба», — підсумував він. Свій виступ Президент завершив словами «Слава Україні»!