Під час засідання Ради національної безпеки і оборони.

«Це буде практика виїзних засідань, тому що ми повинні залучати органи місцевого самоврядування. Крім Києва, є велика кількість місць, на які ми повинні звертати увагу», — наголосив під час брифінгу секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Одним із найважливіших рішень засідання стало ухвалення Стратегії зовнішньополітичної діяльності України: вперше за 30 років Незалежності ми отримали чітку і зрозумілу стратегію діяльності в цьому напрямі. Іншими рішеннями запроваджено санкції щодо низки фізичних та юридичних осіб та врегульовано низку питань у сферах економічної та державної безпеки.

Рада національної безпеки та оборони розглянула також питання щодо реалізації державної політики у сфері захисту державного кордону.

А під час обговорення стану національної системи охорони здоров’я та невідкладних заходів щодо забезпечення громадян України медичною допомогою зазначалося: вітчизняна система охорони здоров’я має бути готова до тих викликів, що можуть постати перед Україною та світом через пандемію. Володимир Зеленський поставив завдання щодо підвищення з 1 січня 2022 року грошового забезпечення медичного персоналу, на який припадає найбільше навантаження в умовах зростання захворюваності в країні. Йшлося і про подальші заходи з реформування системи охорони здоров’я, зокрема створення сучасних медзакладів.

Члени РНБО також ухвалили комплексне рішення про стан водних ресурсів України. За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова, це питання складалося з декількох пунктів. Ішлося про стан поверхневих вод, які використовує промисловість. І Володимир Зеленський акцентував увагу на бездіяльності Державної екологічної інспекції, тому на найближчому засіданні РНБО буде заслухано доповідь голови цього органу. Говорили і про якість питної води. Учасники засідання РНБО дійшли згоди, що в кожній громаді має вестися публічний моніторинг якості води в системі централізованого водопостачання. А також про те, що до 1 вересня якісною водою мають забезпечити школи, дитячі садочки та інші навчальні та медичні заклади. Окремо наголошувалось на необхідності забезпечення водою сільськогосподарських підприємств і, зокрема, впровадження використання систем крапельного зрошення для гарантування продовольчої безпеки країни.

РНБО ухвалила й рішення про низку заходів із нейтралізації загроз в енергетичній сфері. У цій галузі, за словами Олексія Данілова, спостерігаються вкрай небезпечні тенденції, у тому числі ознаки монополізації на ринку розподілу газу. «У разі необхідності, якщо виникатиме загроза національній безпеці, ми розглядаємо питання запровадження тимчасових адміністрацій», — зазначив Олексій Данілов. Секретар Ради національної безпеки і оборони зауважив, що держава втратила понад 16920 кілометрів газорозподільних мереж, які незрозумілим чином перейшли у приватну власність. Тож, згідно з рішенням РНБО, законність такої передачі буде перевірена.

«Президент України поставив завдання, щоб у жодному разі не підвищувалися тарифи на електроенергію для вразливих верств населення», — окремо наголосив Олексій Данілов.

Додатково, за клопотанням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, РНБО розглянула питання щодо зобов’язань України за Паризькою угодою з обмеження викидів, перша частина якої була виконана. Нині держава бере зобов’язання щодо другої частини. Президент наголосив: маємо скорочувати викиди та розвивати «зелену» економіку, рухатися спільно з усіма країнами цивілізованого світу, які підписали цю угоду.

На засіданні Ради нацбезпеки і оборони також ухвалено рішення про застосування санкцій щодо трьох осіб, пов’язаних із контрабандою. «Це Олександр Акст (громадянин Німеччини), Валерій Фальковський та Владислав Студенець (обидва — громадяни України). Застосовано обмежувальні заходи щодо 24 компаній, афілійованих із зазначеними особами», — сказав секретар Ради національної безпеки і оборони.

Донецька область.

Фото з офіційного сайту Президента України.