Тож знаменита артилерійська зброя поки що прибрана зі своїх місць і скромно стоять рядочком (на знімку). Але після реконструкції її повернуть на свої місця, крім кількох екземплярів, що постануть на стилізованому бастіоні фортеці. Називався він Катерининським, оскільки звернений у бік Катерининської церкви.

Як розповів кандидат історичних наук, головний спеціаліст відділу туризму та промоції управління культури та туризму міської ради Олександр Бондар, бастіон був споруджений у першій половині ХVIII ст. у південно-західній частині фортеці для прикриття артилерійським вогнем дороги, що вела з Подолу до міста, а також пагорба, на якому розташована Катерининська церква. Оборонне значення він мав аж до кінця ХVIII ст. Був ліквідований разом із чернігівською фортецею між 1799-м і 1804-м.

Нинішній бастіон схематичний, бо справжній був значно більшим. Проте для туристів буде чудова фотозона, оскільки він винесений на 4 метри від Валу і нагадує старовину. Важливо, що конструкція будується на палях і не порушує культурний шар ґрунту, хоча археологи все ж спостерігають за перебігом робіт. Підпорні стовпчики обіцяють обсадити вічнозеленими рослинами, які за планом нагадуватимуть стіну.

Фото автора.