Побутує стереотип, що батьківщина електрогітари і загалом поп-культури, пов’язаної з цим музичним інструментом, — Америка. А от і ні. У цьому мене переконали у щойно відкритому музеї, що у Виставковому центрі (ВДНГ). До речі, такий музей — восьмий у світі, а в колишньому СНД їх немає взагалі. І зібрано тут понад 400 екземплярів, серед яких — багато рідкісних.

Майже вся ця колекція належить ентузіастові й колекціонеру Олександрові Дорошенку. Його хобі — понад 30 років, він починав, коли ще був студентом. Згодом колекція поповнювалася, розросталася. До речі, свою першу гітару засновник музею та директор компанії Universum Guitar назвав ім’ям коханої дружини — Олена. А загалом у колекції дуже багато гітар знаменитих людей, з їхніми автографами тощо. Тож коли вся квартира була заповнена, на сімейній раді вирішили створювати музей. Пошук приміщення був тривалим, розповів пан Олександр. Потім був ремонт, і вже під час нього вирішили не обмежуватися лише виставковими залами, а подбати про сцену і салон. А паралельно вирішили всі музичні інструменти довести до ладу. Тепер до всіх них можна доторкнутися, а на деяких — навіть зіграти. Ну, а якщо самі не вмієте, у музеї вам зіграють професійні музиканти, така атракція є частиною екскурсії. А ще тут проведуть невеличкий майстер-клас з виготовлення інструментів.

Та найцікавіше, мабуть, буде дізнатися про історію колекції і загалом гітаровиробництва.

Якщо ж говорити про українські гітари, то такі свого часу виготовляли в Одесі, Чернігові і Львові. В останньому це виробництво вдалося зберегти і навіть вдосконалити, тож нині наші гітари користуються дуже великим попитом. А ще тут багато інструментів з автографами відомих світових музикантів. Не можна оминути увагою й гітару з Болгарії. Як з’ясувалося, в цій країні гітари були національною гордістю і їх дарували під час візитів лідерів інших держав. Одна з таких, сорок п’ята за ліком, а їх було лише 50, подарована Тодором Живковим, зберігається в київському музеї. Вражає вишуканістю вітчизняна гітара з різьбленим корпусом. Є також гітара-трансформер, яку можна скласти в рюкзак.

Музей працює з вівторка по неділю (10:00—19:00), вихідний — понеділок.

Фото автора.