Він поінформував, що у вівторок відбулося установче засідання робочої групи з розвитку накопичувальної пенсійної системи в Україні. «Якщо ми хочемо збільшити пенсію вдвічі, то немає іншого механізму, окрім як запровадити другий, накопичувальний, рівень державної пенсійної системи, — сказав він. — Це дієвий рецепт успішних країн із високими пенсіями. І це той шлях, який ми маємо пройти в Україні». Водночас глава уряду продовжив: «Ми не відмовляємося від солідарної пенсійної системи, від індексацій і постійного підвищення виплат для пенсіонерів.

Накопичувальна пенсійна система працюватиме у форматі додаткових виплат до наявної державної солідарної пенсії, яку продовжать отримувати українці». Від імені уряду Д. Шмигаль висловив сподівання, що народні депутати після літньої відпустки розглянуть це питання і вже цього року будуть прийняті перші закони, які започаткують планомірний процес створення пенсійної накопичувальної системи.

«Ми з Президентом В. Зеленським обговорювали важливість підтримки багатодітних малозабезпечених родин перед початком навчального року, — зауважив також очільник Кабміну. — Тому сьогодні за ініціативи глави держави уряд прийме постанову про виплату по дві тисячі гривень на кожну дитину з такої родини, яка станом на 1 серпня досягла віку 6—18 років. Це 145 тисяч дітей по всій країні. Ці гроші допоможуть батькам зібрати дітей до школи та купити необхідні речі. Загальний розмір програми становитиме 290 мільйонів гривень. Виплати здійснять уже цього місяця». Ще одне рішення, прийняте під час урядового засідання, — запуск пілотного проекту щодо соціальної роботи із сім’ями та дітьми, які належать до вразливих груп населення. У 2022 році на цей проект виділять 18 мільйонів гривень. «Наша ініціатива спрямована на підтримку громад, які зможуть розширити перелік і якість соціальних послуг», — наголосив Д. Шмигаль.

Ще один блок питань, які розглянули члени Кабінету Міністрів, — створення прозорих правил на енергетичному ринку. Завдяки ініціативі профільного міністерства вчора ухвалили Стратегію енергетичної безпеки. За словами глави уряду, у цьому документі йдеться про формування такої системи господарювання в енергетичному секторі, яка повністю базується на принципах і правилах Європейського Союзу. У контексті підготовки до опалювального сезону одне із головних питань — безперебійна робота теплоцентралей, які забезпечують тепло та гарячу воду для людей, наголосив Д. Шмигаль. Для цього уряд затвердив постанову, яка передає державні ТЕЦ під управління Фонду держмайна до НАК «Нафтогаз України». Це дасть змогу забезпечити ТЕЦ всім необхідним до старту опалювального сезону, запевнив урядовець. І наголосив: для тих комунальних підприємств, які підписали трирічний контракт із НАК «Нафтогаз України», ціна на газ залишиться у розмірі 7,42 гривні за кубічний метр з ПДВ, вона не залежатиме від коливань на ринку і діятиме цілий рік.

А засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр розпочав із слів подяки українським спортсменам, які на Олімпіаді в Токіо уже здобули в сумарному заліку сім призових нагород — одну срібну і шість бронзових медалей. «Це достойний приклад сили духу та наполегливості», — сказав він і побажав подальших успіхів.