Парламентарії розробили цей документ для вдосконалення освітнього процесу та наукової і науково-технічної діяльності у вищих військових навчальних закладах (закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання), військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, військових наукових установах, підвищення якості підготовки військових фахівців.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів про освіту та про вищу освіту, а також до закону про наукову і науково-технічну діяльність. Зокрема, пропонується надати особливі повноваження державним органам, до сфери управління яких належать вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та наукові установи в частині управління цими закладами та установами. Автори законодавчої ініціативи мають намір також встановити права та обов’язки науково-педагогічних працівників і вимоги до нормативів чисельності здобувачів освіти на одну посаду науково-педагогічного працівника у відповідних закладах освіти. Йдеться і про особливості відображення інформації про них в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, і про визначення нових рівнів військової освіти. А також узгоджуються норми зазначених законів зі спеціальними законами України у сферах національної безпеки і оборони.

Автори законопроекту звертають увагу, що зміни до закону про вищу освіту стосовно надання особливих повноважень державним органам, до сфери управління яких належать зазначені заклади освіти, дозволять підвищити ефективність підготовки кадрів для потреб сил оборони. Зміни до закону про освіту передбачають внесення такої спеціалізованої освіти, як професійна військова, яка здобувається у неформальній освіті за програмами для вдосконалення професійного рівня військового фахівця і забезпечення виконання службових (бойових) функцій. До того ж встановлюють тактичний, оперативний та стратегічний рівні військової освіти. Водночас, узгоджуються норми зазначеного закону зі спеціальними законами України у сферах національної безпеки і оборони.

Зміни до закону про наукову і науково-технічну діяльність розширюють повноваження державних органів, до сфери управління яких належать військові наукові установи. На думку авторів законопроекту, це дозволить підвищити ефективність наукової та науково-технічної діяльності у Збройних Силах та інших військових формуваннях, зокрема, шляхом розширення вимог до відбору та підготовки наукових кадрів вищої категорії, у тому числі, й в ад’юнктурі та докторантурі, з подальшим комплектуванням посад наукових працівників найбільш досвідченими та підготовленими фахівцями.

Під час обговорення законопроекту № 5641 члени комітету заслухали інформацію голови підкомітету з питань вищої освіти Юлії Гришиної. Парламентарії також врахували рішення підкомітету з питань вищої освіти та висновки Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. До уваги бралася позиція Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, міністерств освіти і науки, оборони, фінансів, юстиції, економіки та Міністерства внутрішніх справ України, а також — Національної академії наук, Національної академії правових наук і Представництва НАТО в Україні.

Рішення рекомендувати Верховній Раді взяти за основу проект змін до деяких законів щодо військової освіти та науки в профільному комітеті ухвалили одностайно.

Вл. інф.