Сприяє цьому і сусідство регіону з Польщею, де ягідництву приділяють величезну увагу. За останні роки на Волині зросли плантації лохини. Завдяки цьому тисячі місцевих жителів отримують сезонну роботу на зборі ягід вдома, а не за кордоном, куди виїжджали щоліта.

Регіон Шацьких озер чи не найбільш сприятливий для вирощування лохини. Саме звідсіля ще за часів Союзу розпочалося її розповсюдження в Україні. Першу плантацію заклали біля села Ростань за ініціативою тодішнього начальника обласного управління лісового господарства Дмитра Телішевського. Ще в 1980-х роках, перебуваючи з робочою поїздкою в Польщі, він передбачив перспективу вирощування в нашому краї цієї ягоди, яка прекрасна за смаком і має дивовижні лікувальні властивості. Користується лохина популярністю навіть у монарших родинах.

З можливостями розширення площ під цією цілющою ягодою познайомився під час поїздки (на знімку) в Ковельський район начальник управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко. Разом із головою Ковельської районної ради В’ячеславом Швораком, заступником голови райради Андрієм Броїлом, першим заступником голови РДА Сергієм Книшем та шацьким селищним головою Сергієм Карпуком він зустрівся з керівниками ТОВ «Волинська ягідка», ФГ «ТД Агро» та ПП «Флора», які займаються вирощуванням лохини. Обговорювали перспективи розвитку ягідництва та шляхи його державної підтримки.

Зокрема, ТОВ «Волинська ягідка» готує 50 гектарів до посадки лохини. Уже зараз підприємство вирощує її на 232 гектарах. На збиранні ягід тут працюють 300 осіб. Ще на 34,5 гектара має намір висадити лохину ФГ «ДТ Агро». Обидва сільгосппідприємства успішно розвиваються. Те саме стосується і ПП «Флора», яке вирощує лохину на 230 гектарах і де на зборі врожаю нині працюють 700 осіб.

У розмові з підприємцями Юрій Горбенко зазначив, що, хоч плантації лохини є вже у багатьох регіонах України, проте саме район Шацьких озер найкраще підходить для її вирощування. Цією можливістю потрібно скористатися.

Фото із сайту управління агропромислового розвитку Волинської ОДА.