Утім, досі багато хто сприймає цей захід як протокольну фотозйомку — мовляв, зустрінуться, поговорять й розійдуться.

Насправді Кримська платформа буде постійно діючим форматом. Установчий саміт 23 серпня лише започаткує її діяльність. Те, що це буде великий майданчик для обговорення шляхів деокупації Криму, свідчить низка присвячених цьому експертних заходів, які вже відбуваються і готують підґрунтя для майбутніх переговорів у верхах. Так, учора провели Установчий форум Експертної мережі Кримської платформи, який відкрила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова (на знімку). У форумі взяли участь представники посольств, національні та міжнародні експерти.

Місія Експертної мережі пов’язана з місією Кримської платформи — сприяти консолідації міжнародної підтримки визволення Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Чорного та Азовського морів від російської окупації, подоланню її негативних наслідків, розробляти та адвокатувати експертні напрацювання з відповідної тематики.

Варто відзначити, що це був уже другий захід у рамках Кримської платформи, проведений за останні два дні. Форсайт-сесія «Крим 2050» відбулася у Києві у четвер й об’єднала понад сімдесят видатних економістів, політологів, військових експертів, соціологів, екологів, правозахисників, фахівців з міжнародних відносин, релігійних діячів, а також митців, журналістів та громадських активістів з Криму. Усі вони зібралися разом, аби в процесі інтенсивної спільної роботи знайти ключові чинники, що визначають майбутнє Криму, окреслити можливі сценарії розвитку подій та сформулювати основні точки впливу.

На жаль, Росія поки що не готова говорити про деокупацію Криму, і навіть попередила про можливі санкції проти учасників Кримської платформи. Але це не означає, що Україна мовчки чекатиме слушної миті. Окрім створення майданчика для переговорів про повернення півострова, 11 березня цього року РНБО схвалила «Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь», що визначає магістральні вектори національної політики повернення Криму під контроль України.

Вл. інф.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.