Відтак, заявити про порушення правил дорожнього руху зможуть усі, хто зняв таке порушення на свій мобільний. Таку новацію пропонує законопроект № 5798 щодо посилення ролі суспільства у заходах контролю за безпекою дорожнього руху та дотриманням правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, який перебуває на опрацюванні в Комітеті з питань інтеграції України до ЄС.

Зокрема, законопроект передбачає й обов’язкову вимогу для фото- та відеозйомки, яку згодом може бути визнано як доказ порушення. А саме — використання спеціального мобільного застосунку. Програма забезпечуватиме ідентифікацію користувача через «Дію». Вона дасть змогу визначити час, дату та географічні координати здійснення фіксації. Відеопорушення програма надсилатиме у спеціальному зашифрованому форматі.

У разі притягнення винної особи до відповідальності та сплати нею накладеного штрафу, той, хто сповістив про порушення і надіслав фото/відеодокази, зможе отримати винагороду в розмірі 10% від накладеного штрафу. Водночас, щоб відвернути можливі фальсифікації доказів з метою отримання фінансової вигоди, автори законопроекту пропонують внести зміни до Кримінального кодексу України, зокрема криміналізувати підроблення доказів у справах про адміністративні правопорушення, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), а також незаконний тиск на свідків у справах про адміністративне правопорушення. Сповіщувачам, які надали інформацію про адміністративне правопорушення, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), законопроектом № 5798 пропонується надати право на отримання безоплатної правової допомоги, йдеться в інформації, розміщеній на сайті Верховної Ради України.
Також законопроектом № 5798 пропонується передбачити, що держава оплачує витрати, пов’язані з проведенням експертизи щодо достовірності наданих поліції фото- чи відеодоказів. Вартість експертизи, дослідження звукота відеозапису: простої складності — 1407 грн, середньої складності — 4688 грн, складні — 9870 грн. Особа, яка вважає, що відеоматеріали є «сфабрикованими», зможе оскаржити постанову та заявити відповідну експертизу, не несучи фінансового тягаря для цього. Натомість, держава в будь-якому випадку стягне кошти на її проведення — або з недобросовісного сповіщувача, який надав такі підроблені докази, або з самого скаржника, якщо він оскаржував постанову безпідставно і відеоматеріали є цілісними.

Чи відповідають запропоновані положення законопроекту № 5798 праву ЄС та міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції — Комітет викладе у своєму висновку.