Про це повідомив Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник учора під час брифінгу «Презентація звіту про діяльність НАБУ і САП у І півріччі 2021 року», який відбувся в Укрінформі.

«У І півріччі 2021 року НАБУ досягло прогресу в низці резонансних справ, серед них — і одне з найскладніших розслідувань щодо «ПриватБанку». Уперше в Україні за-тримано літак, в якому екстопменеджер установи намагався втекти з країни, розуміючи, що йому будуть вручати підозру», — зазначив Артем Ситник. Він також повідомив, що Вищий антикорупційний суд виніс довгоочікувані вироки: 11 вироків щодо 14 осіб набули законної сили станом на 30 червня цього року.

«Серед засуджених чотири судді, чотири керівники підприємств, два посадовці прокуратури, дві інші особи, два керівники місцевих органів самоврядування. Уперше у справах щодо топкорупції рішеннями суду конфісковано понад дев’ять мільйонів гривень», — наголосив Артем Ситник.

Щодо економічного ефекту від діяльності НАБУ та САП, то за перше півріччя 2021 року він становив 1,85 мільярда гривень — майже стільки, скільки за весь минулий рік. Ідеться про понад мільярд гривень, що були відшкодовані державним підприємствам добровільно та в результаті позовної роботи, майно та грошові кошти на суму понад дев’ять мільйонів гривень, конфісковано в дохід держави за рішенням суду, а також 730,9 мільйона гривень, розкраданню яких вдалось запобігти.

За словами директора установи, не вщухає політичний тиск на Національне бюро та намагання позбавити його інституційної незалежності. Він також наголосив, що надзвичайно важливим є завершення конкурсу з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«На жаль, ми бачимо певні спроби тиску під час проведення конкурсу з обрання нового очільника САП, і сам факт, що конкурс триває понад рік, — це неприпустимо для збереження незалежності органу», — сказав Артем Ситник.

Він також повідомив: Національне бюро намагатиметься звернутися до Міжнародної організації кримінальної поліції щодо розшуку Віктора Януковича та його сина Олександра, яких підозрюють у привласненні Межигір’я.

«Будемо пробувати. Наскільки це буде успішно, не знаю, але, звичайно, ми намагатимемося зробити це», — сказав Ситник.

Ще наприкінці липня НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратури подали до Вищого антикорупційного суду клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою екс-президенту Віктору Януковичу і його синові Олександру.