На фестиваль прибули учасники з Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської, Київської, Житомирської, Львівської, Харківської областей. В урочищі Бичова, поблизу Монастириська, можна було переглянути концертну програму за їхньою участю. Свято тривало два дні. Гостей та учасників частували лемківською мішанкою, чарували автентичними співами та звеселяли добрим гумором.

Натомість представниця фракції «Європейська солідарність», член президії Світової федерації українських лемківських об’єднань Софія Федина, яка також взяла участь у заході, на своїй сторінці в Фейсбуці заперечила аполітичність фестивалю. «Насправді саме тут стоїть питання великої політики», — написала вона. За словами народного депутата, у Верховній Раді  лежать два законопроекти про визнання депортації українців із Закерзоння 1944—1951 років злочином. «Один законопроект подано CН («Слуга народу») у вересні 2019 року, — йдеться в повідомленні. — Він уже втратив свою валідність, тому ми з колегами подали другий законопроект. Але ані той, ані другий не виносять у сесійну залу. Це найприкріше, тому що лемки — велика частина української нації і зло має бути покаране. І те зло, яке повторилося Російської Федерацією у 2014 році, — це саме тому, що ми не прибили московську комуністичну гідру і не покарали її за злочини. Саме тому сьогодні це питання має бути на порядку денному».

С. Федина звернулася до всіх небайдужих громадян вимагати від своїх депутатів та від місцевої влади, щоб вони зверталися до Верховної Ради з вимогою прийняти законопроект № 5188. Тоді депортацію українців нарешті буде названо злочином, наголосила Софія Федина.

Вл. інф.

Скріншот  відео зі сторінки Софії Федини у Фейсбуці.