У форумі взяли участь голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, керівники міст із різних регіонів країни. Спільно з міським головою Вадимом Бойченком учасники заходу обговорювали розвиток регіонального співробітництва та зростання громад.

У своєму виступі на форумі міський голова Маріуполя Вадим Бойченко зазначив, що позитивні зміни можливі через розвиток людського потенціалу. За його словами, від мотивації співробітників на місцях, їх навчання та досвіду залежить реалізація проектів, яких чекають люди. Це впливає й на динаміку розвитку України загалом.

«Наша мета — розвиток міста, регіону та України. Сьогодні успіх Маріуполя, як і успіх інших міст, — це результат невтомної праці людей — від фахівців до міського голови. Досягти реальних результатів можна, коли є команда вмотивованих професіоналів. Вона складається з людей, які реалізують проекти, створюючи кращі та комфортніші умови життя громади. Але для цього таких людей потрібно було знайти, навчити, вмотивувати й розкрити їхній потенціал», — підкреслив Вадим Бойченко.

Потужним кроком уперед, до розвитку міст України, назвав форум у Маріуполі очільник Донецької області Павло Кириленко. «Обмінюючись досвідом і практиками, ми повинні вибудувати ефективні взаємини між органами центральної, виконавчої влади та громадою. Сьогодні на Донеччині сформовано стійкий зв’язок між муніципалітетом і суспільством. Маріуполь цьому приклад», — зазначив Павло Кириленко.

На форумі наголошувалося, що важливий інструмент розвитку — децентралізація. Але це реформа не про гроші, а про можливості.

«Міста отримали більше повноважень, але і більше відповідальності за прийняті рішення. Розвиваючи наші громади і регіони, ми розвиваємо Україну. Сьогодні маріупольці отримують якісний сервіс, бачать, як місто стає комфортнішим і доступнішим. «Ефект Маріуполя» — це синергія досвіду і знань. Щоб її досягти, ми вчилися на досвіді різних міст, і тепер готові передати ці знання іншим», — зазначив Вадим Бойченко.

Платформа для обміну досвідом — Програма Master of Public Administration. Її реалізація стала можливою завдяки Маріупольській міській раді, Донецькій обласній держадміністрації, USAID та Групі Метінвест.

Під час дискусійної панелі йшлося про успішні практики Маріуполя. Серед них — підтримка ОСББ, створення сучасної транспортної моделі, перезавантаження комунальних підприємств, відкриття ЦНАП, розвиток масового спорту. На форумі наголошувалося, що успіх Маріуполя складається із трьох ключових блоків, якими є ефективне управління бюджетом, відкритість і прозорість усіх процесів, а також наявність стратегії розвитку.

Донецька область.

Фото прес-служби Маріупольської міськради.