Такі ділянки є запорукою майбутніх багатих врожаїв: зібране з них насіннєве зерно охоче купують сільгосппідприємства краю. З таким хлібом область щороку матиме заплановані не менш як шість мільйонів тонн зерна, впевнений голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов (на знімку).

Майже два мільйони тонн ранніх зернових культур намолотили на Вінниччині за середньої врожайності 55,7 ц/га, що значно перевищує минулорічну.

Урожай зібрано на понад 60% від загальної площі. Найкраще вродила озима пшениця, на круг намолочують у середньому 58,5 ц/га — на 14,6 ц/га більше, ніж торік. Роботи ускладнювали дощі, що пройшли останнім часом у регіоні. «Бувало, з неба лило, як з відра, — каже Микола Мельник, керівник СТОВ «Прогрес», що у колишньому Барському районі. — Тиждень після того комбайни не могли зайти в поле. Маємо багато полеглиці. Стебла озимих нині високі. Їх вітром прибило до землі.

Виручає комбайн марки Нью Холланд. Ним збираємо озиму пшеницю. «Бриє» при самій землі. Втрат зерна не видно. Коли збирали полеглі рослини, комбайнери змушені були стишувати хід, а тепер, навпаки, збільшують швидкість». Незважаючи на складні умови, у господарстві гарні намолоти — озимої пшениці збирають на круг понад 60 центнерів.

Загалом в області завершили збирання озимого ячменю та жита, урожайність цих культур теж вища за минулорічні показники.

Менш як на 20% площ залишилося зібрати озимий ріпак. Ярий обмолочують на останніх гектарах.

Вінницька область.

Фото з сайту Вінницької ОДА.