20 липня 2021 року, за ініціативи Інституту законодавства Верховної Ради України та Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, а також Координатора проектів ОБСЄ в Україні, відбулося експертне обговорення «Законодавче забезпечення реінтеграції тимчасово окупованих територій» (на знімку).

Захід відкрили в.о. директора Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України Євген Бершеда, народний депутат України, академік НАН України Олександр Копиленко та представник Координатора проектів ОБСЄ в Україні Андрій Дзюбенко.

Модератором обговорення виступила головний науковий співробітник Інституту законодавства, доктор юридичних наук Тетяна Тєлькінєна.

Євген Бершеда наголосив на багатовимірності проблеми деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих українських територій, яка ще протягом тривалого часу становитиме виклик для нашої країни. Законодавче забезпечення розв’язання цієї та інших проблем є стратегічним напрямом роботи Інституту як базової установи з науково-правового забезпечення роботи парламенту. Його співробітники проводять експертизу законопроектів, беруть участь у розробці законодавчих ініціатив, організовують, спільно із Делегацією Міжнародного Червоного Хреста в Україні, викладання навчального курсу з міжнародного гуманітарного права для народних депутатів України та їхніх помічників-консультантів тощо.

У співпраці з Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин підготовлено науково-практичне видання «Досвід врегулювання збройних конфліктів: міжнародно-правові документи і коментарі». Євген Бершеда підкреслив важливість вивчення досвіду Молдови та Грузії, які стали жертвами агресії Російської Федерації, а також відзначив особливе місце ОБСЄ в деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Олександр Копиленко поділився досвідом участі у роботі інституцій, якими здійснювалася нормотворча діяльність із формування правового статусу Автономної Республіки Крим, та відзначив активізацію діяльності Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим, зокрема щодо ознайомлення міжнародних партнерів із ситуацією на адміністративній межі з Кримом. Народний депутат наголосив на проблемах, що постають перед громадянами, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, зокрема, у зв’язку з оформленням свідоцтв про народження або смерть, документів про підтвердження права власності на нерухоме майно тощо.

Представник Координатора проектів ОБСЄ в Україні Андрій Дзюбенко привітав учасників зібрання від імені Посла Генріка Вілладсена та поінформував щодо проектів, які реалізуються цією міжнародною організацією. Зо-
крема, йшлося про розробку і запровадження системи допомоги постраждалим від кризи особам, у тому числі колишнім учасникам бойових дій та членам їхніх сімей, впровадження нормативної бази та стандартів протимінної діяльності, маркування небезпечних ділянок, інформування про ризики від мін та інше.

Під час дискусії учасники зосередили увагу на питаннях національної безпеки, захисту прав і свобод людини та особливих економічних режимів на тимчасово окупованих територіях України, міжнародної участі в їх реінтеграції, на європейському досвіді вирішення збройних конфліктів та перспективах його використання в Україні.

Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, зокрема, зазначив, що Представництво розробляло чи було залучено до розробки проектів нормативно-правових актів, зокрема Указу Президента України від 24 березня 2021 року № 117/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя». Промовець окреслив плани подальшої роботи Представництва із моніторингу застосування чинного законодавства щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя і реалізації прав громадян.

Керівниця Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ», доктор юридичних наук, доцент Ганна Христова зупинилася на забезпеченні захисту права власності та інших речових прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії, а також доцільності врахування зарубіжного досвіду, практики ЄСПЛ.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання рівних прав і свобод Віктор Іванкевич ознайомив із досвідом надання правової допомоги особам, які проживають у Донецькій та Луганській областях, у разі порушення їхніх прав, та запропонував створити на базі Інституту законодавства робочі групи із розробки стратегічних правових актів у соціально-економічній сфері, які закладуть концептуальну основу реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник звернув увагу на необхідність пошуку власної моделі деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Завідувачка відділу моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України, кандидат соціологічних наук, доцент Ольга Балакірєва, відзначила необхідність урахування суспільних настроїв у Донецькій та Луганській областях і в АР Крим під час розробки реінтеграційної державної правової політики. З огляду на результати соціологічних опитувань, які здійснювалися протягом останнього часу, стратегія деокупації та реінтеграції потребує визначення не лише цілей, а й шляхів їхнього досягнення.

На перспективах розвитку соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зосередилася старший науковий співробітник відділу соціально-економічних проблем праці Інституту економіки та прогнозування НАН України, кандидат економічних наук, доцент Тетяна Перегудова. Йшлося про вдосконалення системи соціального захисту, посилення дії принципу соціально-трудової інклюзії шляхом стимулювання участі працездатних ВПО в про-
грамах зайнятості Державної служби зайнятості України, пере-гляд механізму надання житла ВПО та інше.

Президент Благодійної організації «Всеукраїнський благодійний фонд «ГОРЕНІЄ» Денис Гречко підтримав необхідність розробки стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України та її законодавчого забезпечення. Серед проектів, які реалізуються цією організацією, — вивчення досвіду Республіки Молдова із розвитку громад в умовах збройного конфлікту та розробка пропозицій щодо можливої адаптації успішних зарубіжних практик до українських реалій.

Інститут законодавства Верховної Ради України.

Фото Анни КОНДРАТОВОЇ.