Члени комітету підготували до обговорення проект змін до Закону «Про електронні комунікації» щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг.

Документ спрямований на комплексне вирішення низки проблем: незаконний ринковий обіг кінцевого обладнання мобільного зв’язку, контрафакт, викрадення мобільних пристроїв, корупція, несанкціоноване втручання в програмне забезпечення, що передбачає зміну ІМЕІ, заниження вартості та ухилення від сплати податків та митних платежів. За допомогою презентованих змін законотворці мають намір ввести поняття «обмеження доступу кінцевого обладнання мобільного зв’язку». Цей елемент допоможе боротися з крадіжками, клонами, підробками, контрафактним обладнанням та сприятиме невідворотності покарання. Водночас, пропонується створити автоматизовану інформаційну систему обліку та реєстр, у яких міжнародні ідентифікатори отримають один з трьох можливих статусів: дозволений, тимчасово дозволений, заборонений до застосування в електронній комунікаційній мережі мобільного зв’язку.

Згідно з дослідженням компанії GFK, у 2019 році без належних митних процедур та повної сплати податків і зборів в Україну було ввезено 29 відсотків смартфонів на суму 8,5 мільярда гривень. За прогнозами Ukraine Economic Outlook, в 2021 році втрати держбюджету від контрабанди техніки та електроніки очікуються на рівні майже мільярда доларів США. Попри зменшення обсягів зовнішньоторговельних операцій та поширення пандемії COVID-19, обсяги сірого імпорту середнього та преміального сегментів продукції зросли на дев’ять відсотків у порівнянні з минулим роком.

На думку ініціаторів відповідної законодавчої ініціативи, прийняття змін стане важливим кроком у гармонізації нашого законодавства з нормами Європейського Союзу та приведе його у відповідність до вимог Міжнародного союзу електрозв’язку.

Комітет із питань цифрової трансформації вже відкрив доступ до проекту змін. Усі охочі мають можливість ознайомитися з цим текстом і внести свої пропозиції на адресу: komitet@thedigital. gov. ua до 19 серпня нинішнього року.
За повідомленням 

Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.