Такі заяви спрямовані на відвертання уваги від внутрішньополітичної ситуації у цій країні, повідомив прес-секретар глави Української держави Сергій Никифоров, перебуваючи в Миколаївській області.

«Президент наголошує на тому, що Україна бореться з бойовиками, а не тренує їх, як заявив Олександр Лукашенко. Заяви Олександра Лукашенка Володимир Зеленський називає безпідставними», — зазначив він. За словами Сергія Никифорова, Володимир Зеленський наголошує, що Україна залишається вірним другом білоруського народу, але не втручається в політичні процеси інших держав, інформує Офіс Президента.

9 серпня, в річницю останніх президентських виборів у Білорусі, що стали початком найсерйознішої в новітній історії країни кризи, Олександр Лукашенко провів восьмигодинну зустріч з представниками медіа, яку назвав «Великою розмовою». Однак розмовляв Олександр Лукашенко не тільки з білоруським народом. Чимало його заяв було спрямовано в бік України, Литви, Польщі, Сполучених Штатів і, звичайно ж, Росії.

Що стосується України, то Олександр Лукашенко заявив про нібито причетність наших офіційних органів влади до перекидання зброї в Білорусь. Мало того, він попередив: «Ви дожартуєтеся до того, що я ризикну і переступлю кордон (з Україною. — Ред.) без зброї. І в мене буде не 40% українців, а мінімум 90%. І ми Україну повернемо… Не для того, щоб захопити, а щоб зробити Україну українською», інформує ВВС. Можливо, саме ці слова викликали наступну реакцію з боку ОП.

«Сподіваємося, що не буде недружніх кроків стосовно України з боку Олександра Лукашенка. Якщо ж будуть — це отримає негайну й потужну відповідь і нашої держави, і міжнародної спільноти», — попередив Сергій Никифоров.

Цікаво, що адресовані в бік РФ послання хоч і були комплементарні, однак не відповідали кремлівським очікуванням. Так, Лукашенко наголосив, що «основа будь-якого союзу — це однакові умови, рівноправ’я», а як «можна інтегруватися, якщо у вас ціни на природній газ удвічі-втричі нижчі, ніж у Білорусі». «Ви для нас — рідні люди, я завжди проводив цю політику, при цьому ми суверенні й незалежні держави… І коли я чую ці натяки, що Білорусь увійде до складу Росії, я думаю, а чи потрібен Росії цей головний біль?» — цитує Белта. Окрім того, Лукашенко по суті заявив, що не має наміру визнавати, принаймні поки що, анексію РФ Криму, оскільки пообіцяв зробити це, «коли останній олігарх Росії визнає Крим і почне постачати туди продукти», натякаючи, що російський бізнес уникає співпраці з окупованим півостровом, побоюючись західних санкцій. І хоча при цьому Олександр Лукашенко пообіцяв, що за ним «справа не заіржавіє», експерти звернули увагу, що Лукашенко так і не сказав слова, які чекають від нього у Кремлі.