У приймальній комісії Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

В Україні добігає кінця основний етап вступної кампанії. Сьогодні, 12 серпня, виші мають видати наказ про зарахування до магістратури за держзамовленням.

Зарахування абітурієнтів на бюджетні місця у бакалавраті відбулося цього понеділка. Так само 9 серпня було зараховано молодших бакалаврів та магістрів фармацевтичного, ветеринарного і медичного спрямування.

Як повідомили у МОН, кількість зарахованих на основі повної загальної середньої освіти на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань) сягнула 58 698 осіб, на молодшого бакалавра — 467 тисяч.

У рейтингу закладів вищої освіти за кількістю зарахованих на бюджет перше місце посідає Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (3 911 осіб), друге — Київський національний університет імені Тараса Шевченка (3 066 осіб), третє — Національний університет «Львівська політехніка» (2 448 осіб). На четвертому опинився Львівський національний університет імені Івана Франка (2 259 осіб), на п’ятому — Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (1 245 осіб). Далі йдуть Національний авіаційний університет (1 215 зарахованих), Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (1 215 осіб), Харківський національний університет радіоелектроніки (1 048 осіб) та Національний університет біоресурсів і природокористування України (1 026 осіб). Замикає десятку найпопулярніших вишів Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича з 860 зарахованими вступниками.

Рейтинг оприлюднених міністерством найпопулярніших спеціальностей такий: перші три місця посідають «Середня освіта», на яку зараховано 6 217 абітурієнтів, «Медицина» (3 664) та «Комп’ютерні науки» (3 421) відповідно. Далі йдуть «Філологія» (2 325 осіб), «Інженерія програмного забезпечення» (1 899) та «Комп’ютерна інженерія» (1 700 зарахованих на бюджет). На сьомому, восьмому, дев’ятому та десятому місцях розташувалися «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (1 659 осіб), «Будівництво та цивільна інженерія» (1 492), «Право» (1 156) та «Агрономія» (1 108 зарахованих) відповідно.

Нині тривають зарахування вступників бакалаврату на контракт, яке фінішує 30 вересня, і переведення на вакантні місця держзамовлення, яке має завершитися не пізніш як 19 серпня.

Нагадаємо, що незалежно від конкурсного бала, таке право мають діти загиблих захисників України. Згідно з Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році, підлягають переведенню на вакантні місця державного або регіонального замовлення діти, один з батьків яких загинув чи пропав безвісти у районі проведення АТО, під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції. Таке само право мають діти осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, та діти учасників бойових дій на території інших держав, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва. Крім того, йдеться про вступників, у яких один з батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним обов’язків військової служби, або поліцейським, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання службових обов’язків.

Залежно від конкурсного бала можуть бути переведені на вакантні місця державного або регіонального замовлення особи з інвалідністю, діти учасників бойових дій та осіб, визнаних постраждалими учасниками Революції Гідності, а також низка інших пільговиків. Якщо після переведення представників пільгових категорій залишаться вакантні місця, таким правом зможуть скористатися решта абітурієнтів.

Тим часом вступники, які «пролетіли» на іспитах до магістратури, отримали другий шанс. Вони можуть перескласти Єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови 11 вересня — під час спеціальної сесії. Її учасники зможуть претендувати не тільки на контракт, а й на бюджет під час додаткового набору на спеціальності, яким надається особлива підтримка. Він розпочнеться у вересні. Зарахування таких вступників на бюджет триватиме до 1 жовтня, на контракт — до 30 листопада.

Нагадаємо, що перелік спеціальностей, яким надається особлива підтримка, визначено в додатку 2 до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році. Він містить спеціальності з 16 галузей знань. Зокрема, йдеться про природничі науки: спеціальності 101 — екологія, 102 — хімія, 103 — науки про здоров’я, 104 — фізика та астрономія, 105 — прикладна фізика та наноматеріали, 106 — географія. Особливу підтримку передбачено також для майбутніх педагогів професійної, дошкільної, початкової та середньої освіти.

Спеціально організовану сесію ЄВІ проводять за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб для вступників, які бажають повторно скласти цей іспит або не реєструвалися і не брали участі в основній сесії. Вартість такого тестування — 540 гривень.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.