Його було довірено представити депутатам Пламену Ніколову — кандидату від партії «Є такий народ», що перемогла на дострокових парламентських виборах 11 липня. Але перед відкриттям сесійного засідання голова Народних зборів Іва Мітева повідомила, що це питання не внесено до порядку денного.

За її словами, у вівторок кандидат у прем’єри Пламен Ніколов поінформував її і главу держави, що з причин особистого характеру робить самовідвід і не братиме участі в процедурі із затвердження уряду.

Цей несподіваний хід представника партії «Є такий народ», яку заснував шоумен Славі Трифонов, викликав здивування не тільки в депутатів, а й у всіх болгар. Багато хто вважає, що Славі Трифонов переніс своє шоу з телеекранів у політику, а невиконання указу президента про проведення голосування щодо складу нового уряду лише свідчить про політичну незрілість і безвідповідальність партії, яка вперше отримала представництво у вищому законодавчому органі країни.

Лідер партії «Є такий народ», виправдовуючись, сказав, що Пламен Ніколов заявив про самовідвід через те, що представники інших парламентських фракцій відмовилися підтримувати його пропозиції щодо складу уряду. А отже, й не було сенсу вносити це питання на розгляд парламенту. Славі Трифонов попередив, що депутати від його партії, а таких у парламенті — 65, також не підтримуватимуть пропозиції тих партій, яким президент вручатиме мандат на формування уряду.

Ситуацію, що склалася, у середу почали обговорювати не тільки депутати, а й юристи, й політологи. Політолог, завідувач кафедри політології Софійського університету імені Климента Охридського Светослав Малінов заявив, що те, що сталося, є прелюдією до глибокої політичної кризи. На його думку, Болгарію очікують нові дострокові вибори. «Навіть юристи зараз не можуть досягти повного консенсусу про подальші процедурні кроки (з формування уряду. — Ред.). Але громадян найменше цікавлять процедурні питання. Найбільше їх хвилює — як подолати політичну кризу».

Корнелія Нінова, голова Болгарської соціалістичної партії, якій президент  тепер має вручити мандат на формування уряду, заявила, що не можна допустити розпуску парламенту. На її думку, із ситуації, що склалася, можна вийти за однієї умови — парламент продовжує роботу і все-таки створює уряд. Вона обвинуватила інші партії в тому, що вони обмінювалися обвинуваченнями з партією «Є такий народ», а не намагалися домовитися з нею. Нінова запевнила: якщо президент вручить мандат її партії, то вона вестиме конструктивні й шанобливі розмови з усіма, крім партій ГЄРБ і ДПС.

Поки що нічого не відомо про реакцію президента Болгарії на ситуацію, яка склалася.