Упродовж п’ятої сесії за поданням Комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин прийнято шість законів у цілому.

У комітеті відбулося 13 засідань, одне з яких — виїзне в місто Бердянськ Запорізької області. Усього народні депутати розглянули 70 питань. Протягом сесії систематично здійснювались моніторингові візити щодо вивчення стану забезпечення прав національних меншин у місцях їх компактного проживання. Перевіряли також, як дотримуються права осіб, постраждалих внаслідок пожеж на території Луганської області та права людини в місцях несвободи. Комітет провів 12 круглих столів, під час яких говорили, зокрема, про шлях до деокупації Криму, вдосконалення законодавства про надання захисту іноземцям та особам без громадянств, свободу пересування вздовж лінії розмежування (у контексті застосування штрафних санкцій за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї), забезпечення гендерної рівності в умовах пандемії COVID-19 тощо.

Також, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України, комітет провів низку зустрічей з представниками міжнародних організацій, на яких обговорювалися питання захисту прав людини в Україні, питання реінтеграції та деокупації тимчасово окупованих територій України, захист прав національних меншин та міжнаціональних відносин. На сайті комітету розміщено більш детальний звіт про його роботу під час п’ятої сесії дев’ятого скликання Верховної Ради.