На знімку: голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Таку ініціативу запропонував Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» (МІОК).

З нагоди 30-ліття Незалежності України 25 серпня пропонують встановити День української діаспори (День Світового Українства).

«Ми охоче підтримуємо таку ініціативу. Від імені Львівської обласної державної адміністрації скеровуємо листа до Офісу Президента, Кабміну та Міністерства закордонних справ України. Дякуємо директорці та колективу Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка»(МІОК) за десятки ініціатив, конференції та багаторічну працю з українською діаспорою з усього світу», — каже голова Львівської ОДА Максим Козицький.
Він також зазначив, що саме світове українство значною мірою долучилося до здобуття незалежності України та її визнання різними країнами. Започаткування такого свята підвищить статус закордонних українців і розуміння їхніх здобутків для України, а також сприятиме консолідації українців з усього світу та їхньої праці на благо України.

За даними Світового конгресу українців, станом на сьогодні за межами України мешкають і працюють понад 20 мільйонів українців.

«Ідея започаткування цього свята вперше була озвучена МІОКом під час IV Міжнародного конгресу, присвяченого 200-літтю від дня народження Тараса Шевченка, який ми провели 23—24 серпня 2013 року в Національному університеті «Львівська політехніка». Цю ініціативу підтримали всі учасники конгресу, а це понад 400 осіб із 29 країн, і вона увійшла до ухвали конгресу, яку оргкомітет розіслав до органів законодавчої та виконавчої влади України. На своїх конгресах, які відбуваються щодва роки, учасники одностайно підтримують цю ініціативу, і тому ми цього року ще раз звертаємося до влади з проханням її реалізувати», — зазначила директорка МІОК Ірина Ключковська.

ДОВІДКОВО

МІОК працює для розбудови і зміцнення співпраці між Україною та її діаспорою у сфері освіти, культури, для поширення знань про світове українство, досліджує міграційні процеси, створює інноваційний інтелектуальний продукт для вивчення та популяризації української мови у світі.

Львів.

Фото Львівської ОДА.