Він належить до бізнесменів, чиї життєві інтереси не обмежуються тільки отриманням прибутку й прагненням виграти конкурентну боротьбу на ринку. Людина має тверду громадянську позицію. І реалізує її, не йдучи в якусь партію, не балотуючись у місцеві ради чи Верховну Раду. Як з’ясувалося, навіть одна людина спроможна зробити неймовірно багато, щоб змінити на краще життя людей навколо в рамках соціальної платформи «Добра справа»!

Конкурс на благоустрій двору


Лави-книги в Парку ім. Т. Шевченка.

Так, десь років шість тому Анатолій Кавун запропонував конкурс на кращий благоустрій двору. Причому постарався нікого не образити, запровадивши різні номінації. У конкурсі брали участь двори старого міста, дворики багатоповерхівок, побудованих до й після 2000 року, визначався найзатишніший під’їзд, найзеленіший дворик, найкращий дворик для дітей, найкращий стріт-арт і найспортивніший двір. Переможцям у кожній номінації вручалося по 30 тисяч гривень на додатковий благоустрій. А двір-переможець, на думку самих учасників, отримував звання найкращого і 60 тисяч гривень.

Виявилося, що озеленити можна навіть максимально заставлений машинами двір багатоповерхівки, наповнити скульптурами територію старого двору, а стіни прикрасити жартівливими панно. Для створення композицій-прикрас використовували кришечки від пляшок, самі пляшки та іграшки, уже не потрібні дітлахам, які
виросли.

За перші пару років конкурс став неймовірно популярним, дивуючи фантазією, вигадкою, почуттям гумору мешканців. Журі доводилося непросто: з декількох десятків фіналістів визначати найкращих. Було цікаво спостерігати, як люди прагнули змінити простір свого життя, вчилися дбайливому ставленню до того, що створювалося їхньою ж працею і зусиллями. 210 дворів стали переможцями.

Проект «Вікно життя»…

Він з’явився після того, як Анатолій дізнався, що в підвалі було знайдено тіло новонародженої дитини… Виявилося, що це не по-
одинокий випадок. Такі «знахідки» виявляли в підвалах, альтфатерах, закопаними в городах і навіть у вигрібних ямах…

Тоді Анатолій вирішив, що в того, хто хоче позбутися малюка, має бути можливість залишити його в безпечних умовах, не замислюючись, як довго  доведеться діставатися туди, де можна залишити дитину. І державі, яка занадто повільно втілювала ідею «вікна життя», треба допомогти.

«Вікно» встановлюється в не дуже прохідному й освітленому місці без відео-
спостереження. Вікно й сам бокс обклеєно прозорою матовою плівкою, щоб не злякати того, хто приніс дитину, якщо в приміщенні за вікном у цей момент перебуває медперсонал. Залишене маля персонал медустанови забирає, проводить відповідний огляд і викликає поліцію для оформлення дитини й передачі її соціальним службам. Людина, яка залишила дитину, за законом не підлягає переслідуванню чи кримінальній відповідальності!

Платформа «Добра справа» допомогла встановити вікна життя в пологових будинках №№ 2, 5,7 Одеси, а також у центральній районній лікарні міста Роздільна Одеської області. Зусилля були немарні: врятували кілька новонароджених.

Що дуже важливо: приклад платформи «Добра справа» почали наслідувати і в інших містах. «Вікна життя» з’явилися в Борисполі, Луцьку, Первомайську. Як і в Одесі, спонсори воліли залишитися невідомими.

А ще — «Одеські коти»

Анатолій Кавун подарував місту яскравий туристичний маршрут «Одеські коти». Всі одесити знають, що справжніми господарями дворів старого міста — статечними, часто нахабними, які нікуди не поспішають, є коти. Тепер різні скульптури котів, загалом 25, — Сфінкс, Геймер, Базарина (на згадку про кішку, котра багато років жила біля Нового ринку),  Моріс, який опікується портфелем Жванецького, — створили дуже популярний у туристів маршрут.

Найцікавішим і несподіваним вийшов проект з озеленення. Алеї бузку, магнолій і сакур посаджено в Одесі теж завдяки Анатолію Кавуну. Він не приховує, що любить буяння кольорів квітучих рослин.

Перша алея бузку з’явилася як подарунок жінкам у Парку ім. Т. Шевченка 8 березня 2019 року. 600 саджанців зайняли 150 метрів. Ідея так сподобалася, що ще п’ять алей висадили в різних частинах Одеси!

Алей сакур у місті вісім. Першу висаджували в ботанічному саду за участі маленьких дітей із Токіо. Алей магнолій поки що дві — в ботанічному саду й Стамбульському парку.

Але з кожним роком алей квітучих рослин додається. І не тільки в парках, а й, наприклад, біля дитячої поліклініки № 6.

Яскравою прикрасою міста стали й вигадливі  лавочки, що їх встановлюють у парках і скверах. Усе почалося з лавочки-метелика, а далі з’явилися лавочка-книжка, а також арт-лавочка, які дуже популярні по усьому світу.

Складно сказати, які ідеї в майбутньому втілюватиме Анатолій Кавун. Але можна не сумніватися: він здивує і вразить ще не раз, бо не уявляє свого життя без того, щоб робити його яскравішим і прекраснішим.


Найкращий одеський дворик у старому місті (вул. Михайлівська, 23) ,  за підсумками 2020-го.

Фото  надано автором.