Ухвалити звернення (за нього проголосували 55 депутатів із 56 присутніх на сесії) депутатський корпус спонукали факти тиску на громадських діячів, журналістів, депутатів.

Виступаючи у цьому питанні, голова фракції «Батьківщина» в обласній раді Микола Кучерук навів чимало таких фактів. Це, зокрема, підпал у 2020 році будинку тодішнього голови Костопільської районної ради Сергія Ткачука, у серпні цього року — дачного будиночка депутата облради Володимира Петріва, підпал автомобіля в серпні депутата Руслана Потапчука, а також підпал автомобіля депутата Василя Кльопа. У квітні 2019-го підірвали гранату на даху будинку депутата Рівненської міської ради Юрія Осіпчука...

Цей перелік далеко не повний. Але «автори» жодного такого злочину не покарані і відчувають свою безкарність. Тож депутати просять тих, до кого адресовано звернення, вжити заходів, щоб усі випадки були розслідувані.

Сесія Рівненської обласної ради 19 серпня під головуванням очільника облради Сергія Кондрачука розглянула ще кілька важливих для життєдіяльності області питань. Про деякі з них нижче.

В обласній раді мають намір створити новий відділ

У виконавчому апараті Рівненської обласної ради мають намір створити відділ, який забезпечуватиме взаємодію з територіальними громадами. Тож депутати проголосували за внесення змін до структури та чисельності виконавчого апарату облради.

Мотивували це тим, що в обласній раді восьмого скликання нині активно працює Координаційно-консультативна рада з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, метою діяльності якої є сприяння якісним змінам у громадах Рівненщини. Проте у територіальних громадах, особливо новостворених, виникає багато питань, відповіді на які мали б допомогти шукати фахівці. Тож метою діяльності відповідного відділу у межах виконавчого апарату обласної ради буде забезпечення постійної ефективної взаємодії з територіальними громадами та місцевими органами виконавчої влади.

Центр хронічно недофінансовує медицину й освіту

Депутати 51 голосом прийняли Звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра щодо недофінансування освітніх, медичних закладів та закладів культури об’єднаних територіальних громад.

У ньому вони пишуть: «...глибоко стурбовані ситуацією, що склалася в Україні після місцевих виборів 2020 року у багатьох новостворених територіальних громадах, та яка пов’язана із катастрофічною нестачею коштів на функціонування освітянських, культурних та медичних установ, закладів та підприємств.

Сьогоднішня реформа децентралізації показала, що є громади з різними фінансовими можливостями. І не всі з них мають достатньо коштів для належного утримання навчальних, медичних закладів, а також закладів культури.

Вважаємо неприпустимим, щоб соціальні послуги мешканцям різних громад надавались не в однаковому розмірі, були неякісними і несвоєчасними лише тому, що одна громада має менше можливостей, ніж інша.

Наразі склалася ситуація, коли через низькі тарифи на медичні послуги, встановлені НСЗУ, багато лікарень не мають можливості покрити всі видатки на лікування хворих. Схожа ситуація й із закладами освіти в тергромадах. Скажімо, освітянам Сарненської ТГ до кінця цього року не вистачає 36 мільйонів гривень на заробітну плату. Виною цьому є діючий формульний розрахунок освітньої субвенції.

Через таку ситуацію окремі органи місцевого самоврядування змушені були приймати неправомірні рішення, зокрема: зменшувати надбавки за престижність педагогічної праці до мінімальних показників 5—10 відсотків, не виплачувати щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі 5 відсотків від посадового окладу; не проводити заміни тимчасово відсутніх учителів, не виплачувати своєчасно заробітну плату; педагогічних працівників змушували до вимушених канікул.

Якщо не змінити підхід до розподілу освітньої субвенції, не збільшити підтримку медицини та культури і не припинити бездумно, «за формулами», закривати медичні, освітні підприємства, заклади, установи та заклади культури, ми втратимо наших фахівців. Ці люди просто шукатимуть кращої долі за кордоном.

Ураховуючи усе викладене вище, звертаємося до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра з вимогами:

— збільшити дотації та субвенції для тих громад, які не можуть утримувати заклади соціальної інфраструктури, та внести зміни до формули розрахунку розподілу освітньої субвенції, збільшити фінансову підтримку медичних установ, закладів та підприємств, фінансову підтримку галузі культури;

— вжити усіх заходів для припинення закриття шкіл у сільській місцевості під прикриттям «оптимізації», — йдеться у зверненні, на яке депутати Рівненської обласної ради чекають оперативного реагування.

Підготувала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.