Як виявилося, подорожувати не так і страшно! Нещодавно повернулася з відпочинку в Аланії (Туреччина) і готова розповісти, що нині коїться за кордоном та як спланувати безпечну відпустку.

Аеропорт, валізи і табло, достатньо швидкий паспортний контроль. З карантинних нововведень — прохання вдягнути маску, перевірка температури тіла на вході і ПЛР-тест англійською та українською про відсутність коронавірусу, зроблений не більш як за 72 години до вильоту.

У руках — стосик документів: ваучер, паспорт, тест. Трохи збентежена.

Діти, чоловіки й жінки — людей чимало, але хвилюватися немає про що, всі вони пройшли контроль, а приміщення постійно дезінфікують. Можна розслабитися і чекати посадки на свій рейс. За панорамним вікном великі залізні птахи — літаки. Один із них повезе і мене з цієї аерогавані назустріч новим емоціям. І ось пасажирів просять зайти на борт і зайняти свої місця. У літаку ми знову надягаємо маски і не знімаємо протягом усього польоту. Далі були легка посадка, переїзд з аеропорту в готель і заселення.

Гід розповіла, що карантин вніс свої корективи у повсякдення Туреччини. Запроваджено штрафи за порушення маскового режиму у приміщеннях, але готелів це не стосується. Саме тут знадобився мій HES-код. Це персональний код, введений міністерством охорони здоров’я Туреччини, який допомагає відстежувати переміщення заражених людей. Таким контролем країна знижує ризики зростання захворюваності. Туристам же HES-код потрібен як свідчення, що коронавірусу в організмі немає. Порекомендували його сфотографувати, щоб не носити із собою документ. Фото таки знадобилося. Про нього спитали на вході до місцевого торговельного центру. Додам, що код можуть перевірити будь-де, навіть у міському транспорті.

Отже, якщо на руках є необхідні документи і ви дотримуєтеся усіх правил, то відпочинок стане і незабутнім, і безпечним.

Антисептики на вході в магазини, готелі, обмінники валют та інші приміщення, маски на касі — у постійному продажі. На мій погляд, усі засоби безпеки було надано, аби зберегти не тільки туризм, а й людські життя.

Я мала можливість поспілкуватися з працівником готелю. Він розповів, що карантин вони переживали тяжко. Через локдаун туризм тривалий час не приносив значного прибутку, а саме ця ніша посідає третє місце за значимістю в економіці країни. Тож обмеження ледь не спричинили кризу. Тепер, коли діє полегшений режим заборон, ціни злетіли, особливо у курортних містечках. Але все вже налагоджується.

Гід також розповіла, що «нині Туреччина заробляє на всьому, на чому тільки можна». І це зрозуміло. Сильний удар по економіці змінив життя місцевих. Листівки із закликом зберегти туризм і дотримуватися правил розкладено майже всюди. Схоже, це не просто соціальна рекламка, а справжня вимога курортних міст. Усі старанно дотримуються вимог нової реальності та вірять, що зовсім скоро коронавірус буде лише у книжках з історії.

Якщо ви все-таки відважитеся на мандрівку у такий непростий час, навіть у пошуках нових вражень не забувайте піклуватися про безпеку та своє здоров’я!

Київ.

Фото автора.