Лідери США, Німеччини, Великої Британії, Швеції, Нідерландів та інших країн привітали Україну з 30-річчям Незалежності. Про це повідомив Офіс Президента.

Президент США Джо Байден запевнив, що сьогодні зв’язки між двома країнами міцні як ніколи і нагадав, що з радістю вітатиме Президента Володимира Зеленського у Вашингтоні наприкінці серпня, щоб «продовжити розбудовувати партнерство між нашими країнами та збільшувати прогрес, якого досягли разом».

До привітань приєднався і Президент Федеративної Республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмаєр, який ви-словив солідарність з українським народом і наголосив, що Німеччина виступає за те, «щоб покласти край стражданням українців, які проживають на сході». Він додав, що Україна й надалі може розраховувати на підтримку ФРН у подоланні надзвичайно великих викликів, з якими стикається.

Австрія — країна, котра визнала незалежність України однією з перших, також долучилась до теплих вітань. Щасливого й мирного майбутнього побажав Україні Федеральний президент Республіки Александр Ван дер Беллен.

Також привітала главу держави Королева Великої Британії Єлизавета ІІ. «Я сподіваюся, що після складного року ми зможемо подолати глобальні виклики у сфері охорони здоров’я та прямувати до кращого майбутнього», — йдеться у поздоровленні Її Величності.

Вітання надходили і від вельмишановних королів. Король Швеції Карл XVI Густав з нагоди великого свята переказав побажання щастя й про-
цвітання народові України. Король Нідерландів Віллем-Олександр побажав українському уряду й народу сил, мужності та здоров’я у подоланні безпрецедентних викликів, які несе пандемія COVID-19 для всього світу. Найтепліші вітання та побажання народу подальшого прогресу й процвітання адресував Володимиру Зеленському Король Марокко Мохаммед VI.

Привітання з 30-річчям Незалежності надіслали Президент Республіки Кенія Ухуру Кеніятта, Президент Ліванської Республіки генерал Мішель Аун, Президент Республіки Бенін Патріс Талон, капітани-регенти Республіки Сан-Марино Джанкарло Вентуріні та Марко Ніколіні, а також лідери інших країн.

Аби висловити свою підтримку і найкращі побажання, багато країн 24 серпня підсвітили синьо-жовтими національними кольорами свої найвідоміші пам’ятки. МЗС України оприлюднило на своїй сторінці в Фейсбуці фото понад 40 підсвічених історичних будівель, площ, мостів, телевеж тощо з країн Європи, Америки, Близького Сходу та Азії. Серед них — Ніагарський водоспад, найпотужніший у Північній Америці, найвища будівлю світу Бурдж Халіфа в ОАЕ, будівля Ради Європи у Страсбурзі, CN Tower у канадському Торонто, два мости у Стамбулі.

У Чехії та Словаччині в низці міст підняли на меріях українські прапори. Майоріли цього дня наші прапори і в інших країнах.