До кінця цього тижня президент Болгарії Румен Радев має вирішити: якій політичній силі запропонує сформувати уряд. Раніше це не вдалося двом партіям: «Є такий народ» і ГЄРБ. Якщо й третя спроба виявиться безуспішною, то згідно із законодавством парламент буде знову розпущено і в країні оголосять про проведення дострокових, уже третіх цього року, виборів.

У зв’язку із цим президент знову закликав представлені в парламенті політичні сили дійти компромісу. «Терпіння болгар закінчується. Я очікую від них (лідерів партій. — Ред.) ясного сигналу, що вони спроможні сформувати стійку правлячу більшість у парламенті й створити уряд», — сказав Румен Радев.

Але лідери «Є такий народ» і ГЄРБ однозначно заявили, що не підтримають пропозиції інших політичних фракцій. А в парламенті у «відмовників» більше половини (із 240) голосів: 65 мандатів у партії «Є такий народ» і 63 — в коаліції партій ГЄРБ і СДС. Тому політологи упевнені, що третіх парламентських виборів цього року не уникнути. І пропонують їх поєднати із черговими президентськими, які мають відбутися восени. Це дозволить хоча б заощадити. Називаються й дві ймовірні дати проведення спільних виборів — 7 або 14 листопада.

Зараз депутати парламенту намагаються в оперативному порядку актуалізувати бюджет на цей рік, передбачивши підвищення пенсій і виплат громадянам і фірмам у зв’язку з пандемією.