Глава Федерального бюро з працевлаштування Детлеф Шееле вважає, що ФРН для порятунку німецького ринку праці щороку потрібні майже півмільйона мігрантів. У цьому разі йдеться не про біженців, а про цільову імміграцію. Тому Шееле звернувся до уряду з проханням: щороку пускати в країну приблизно 400 тисяч трудових мігрантів із затребуваними професіями.

Також в інтерв’ю виданню Suddeutsche Zeitung 24 серпня Шееле заявив, що через демографічні зміни кількість потенційних робітників працездатного віку вже цього року скоротиться на 150 тисяч. А впродовж найближчих кількох ситуація буде ще драматичнішою: країні бракує кваліфікованих рук. І рятувати ринок праці слід за рахунок іноземців.

За словами чиновника, існуючі демографічні тенденції важливіші, ніж навіть трансформація економіки. Розв’язати проблему майбутнього дефіциту кадрів на ринку праці можливо кількома способами. Це — навчання некваліфікованих робітників, можливості розширення графіка неповного робочого дня, але передусім — допуск у країну іммігрантів.

На думку Шееле, цими питаннями мають уже нині опікуватися потенційні члени майбутнього нового уряду в очікуванні федеральних парламентських виборів, які відбудуться 26 вересня. Вони повинні зосередитися не на біженцях, а «на мігрантах з професіями, щоб заповнити прогалини на ринку праці». Адже брак трудових рук і розумних мізків спостерігатиметься скрізь: від медичних сестер, фахівців з очищення повітря до логістів і науковців.

За даними Федерального статистичного управління, у 2020 році «чиста» імміграція до Німеччини становила 209 тисяч осіб. Крім того, торік населення Німеччини вперше за останні 10 років не збільшилося. Соціологи поєднують цей факт з пандемією коронавірусу, котрий вніс істотні корективи в міжнародне пересування людей.

Уряд ФРН у 2019 році розробив закон про трудову міграцію кваліфікованих робітників, покликаний спростити таким переселення у Німеччину. Наголос у ньому робиться на полегшенні обмежень і зниженні градуса бюрократизму з допомогою спрощеного оформлення віз.

Закон набув чинності торік у березні — саме в місяць, коли по ФРН ударив перший локдаун. Це значною мірою призупинило процес трудової імміграції, спричинивши ситуацію, котру нині належить «розкермовувати» і старому, і майбутньому уряду.

Берлін.