У Боснії і Герцеговині активно готуються до зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, візит якого в Сараєво призначено на 27 серпня. Як повідомило Радіо й телебачення Республіки Сербської (РТРС), член колективної президії БіГ Мілорад Додік спробує першим зустрітися з високим гостем, щоби члени президії від бошняків і хорватів не представили ситуацію в країні так, як це їм хочеться.

«Я хотів би ознайомити його з позицією Республіки Сербської і вказати йому на складність ситуації у БіГ. Ердоган зацікавлений у співробітництві з усіма сторонами в БіГ, він нікому не віддає переваги. Але інші можуть перекрутити становище в країні», - заявив Додік в інтерв'ю РТРС. Він сказав, що прагне пояснити президентові Туреччини, чому парламент Республіки Сербської з його подачі ухвалив рішення бойкотувати діяльність органів влади Боснії і Герцеговини. За його словами, це пов'язано з так званим законом Валентина Інцко, що передбачає покарання за заперечення геноциду в Сребрениці, а також з нелегітимною діяльністю Крістіана Шмідта, який змінив Інцко на посаді верховного представника міжнародної спільноти в БіГ. Він, на думку Додіка, не може виконувати свої обов'язки, бо його не затверджено ООН.

Як повідомляють ЗМІ Боснії і Герцеговини, члени президії готуються під час візиту Реджепа Ердогана в Сараєво обговорити з ним важливіші питання: стан і перспективи двосторонніх відносин, фінансування і хід будівництва швидкісної магістралі Белград-Сараєво з її продовженням до Стамбула, угоду про вільну торгівлю, а також те, чи варто владі БіГ підтримувати ініціативу Сербії, Албанії та Північної Македонії зі створення міні-Шенгена на Західних Балканах, можливості країни з прийму біженців з Афганістану та інші теми.

Поки що не відомо - чи входить в плани президента Туреччини проведення односторонніх зустрічей з членами президії БіГ, а якщо так, то чи вдасться Додіку випередити Шефіка Джаферовича та Желько Комшича.