З полиць магазинів їх почали поступово витісняти імпортні продукти, які дещо дешевші, ніж вироблені в країні. Але, як запевняють сербські фермери, гіршої якості, бо їх піддають хімічній обробці для того, щоб довше зберігалися у свіжому вигляді.

Два—три роки тому садівники зіткнулися із проблемою реалізації яблук. Держава встановила низькі закупівельні ціни на них, які не відшкодовували витрат на вирощування. Виник такий парадокс — яблука вигідніше було знищити й вирубати дерева, ніж вкладати гроші та працю в їх вирощування. А магазини заполонили дешевші фрукти з Польщі та інших країн.

Як пишуть сербські видання, зараз подібна ситуація складається у тваринництві. Цього року місцеві фермери почали за безцінь активно продавати дійних корів. Вони пояснять це тим, що ціна на корм для них зросла на 50—60 відсотків, а закупівельні ціни на молоко застигли на п’ятирічному рівні. За твердженням керівника Спілки тваринників Сербії Сані Бугарскі, раніше ціни на корм зростали не дуже помітно, й усі мирилися з цим. Але кілька місяців тому вони різко підстрибнули, а підприємства з переробки молока закуповували сировину за старим прейскурантом — 37 динарів за літр (30 євроцентів). У цій складовій літр молока оцінювався лише в 30 динарів, а решту сім фермерам доплачувала держава у вигляді субсидії.

Утім, покупці цієї проблеми не помічають, бо в магазинах можна купити молочні продукти за дуже вигідними цінами. Але всі вони завізні. Дешеві молоко й молокопродукти німецьких компаній витиснули з полиць сербські. Нижчі ціни в Спілці тваринників пояснюють тим, що там повністю автоматизовано виробництво молока й менше витрат на нелегку працю всіх зайнятих у ньому.

За словами Сані Бугарскі, цю проблему вона обговорювала з прем’єр-міністром Аною Брнабич і попросила збільшити субсидії для тваринників. Лише за допомогою держави вони зараз зможуть виживати, а молочні заводи — не припиняти роботу через відсутність сировини. Глава уряду обіцяла підтримку, але вона вочевидь запізнюється. Тому дедалі частіше в газетах можна побачити оголошення про продаж молочних корів і навіть ферм.