У тому числі в країнах Центральної Азії та Росії. Такого висновку дійшли автори нового звіту Економічної і соціальної комісії ООН для Азії та Тихого океану (ЕСКАТО).

Згідно з результатами дослідження, протягом останніх 50 років у регіоні від природних лих тією чи іншою мірою постраждало майже 6,9 млн осіб, а 2 млн — загинуло, більшість — у результаті повеней, посух і штормів. Щодо економічного виміру, то втрати становлять 780 мільярдів доларів. Однак, за припущенням експертів, ця цифра може подвоїтися вже найближчим часом і становитиме 1,4 трлн доларів.

Ситуацію серйозно погіршила пандемія, з якою країни регіону намагалися впоратися на тлі триваючих природних катастроф: циклонів, екстремальної спеки, посухи, тайфунів, нападів сарани, землетрусів та вивержень вулканів.

Головне послання доповіді ЕСКАТО: в жодному разі не гаяти час. «Ланцюг безпрецедентних метеорологічних явищ вказує на те, що нам не вдасться «пересидіти» цю небезпеку, — цитують спеціального представника ООН зі зменшення небезпеки стихійних лих Мамі Міцуторі. — Щоб з нею впоратися, необхідно діяти негайно».

Фото УКГП/ А. Бурке (з сайту «Новини ООН»).