Прем’єр-міністр Микола Азаров (на знімку) вважає, що люди на Майданах обстоюють ті самі позиції, що й уряд, от тільки методи у них різні. «Ті, що вийшли на Майдан, вимагають негайно підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Уряд також виступає за якнайшвидше підписання Угоди. Але ми хочемо створити умови, за яких втрати для економіки України буде мінімізовано», — сказав він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

Продовжуючи цю тему мінімізації економічних втрат внаслідок підписання Угоди, М. Азаров повідомив: ми пропонуємо Єврокомісії вирішити питання надання Україні фінансової допомоги обсягом приблизно 20 мільярдів євро. При цьому він підкреслив, що в даному разі йдеться не про безповоротну допомогу з європейського бюджету, а про участь в інвестуванні спільних взаємовигідних проектів. Проте європейські чиновники, натомість, тільки спостерігають за протестами на Майдані та не поспішають обговорювати питання про розмір допомоги.

«То на кого ж працюють ці протести: на єврочиновників чи на народ України, який терміново потребує економічної і фінансової допомоги», — запитав прем’єр і, звертаючись до опозиції, заявив: коли у нас спільна мета — успішна євроінтеграція — то треба сідати за стіл і разом обстоювати інтереси України. Якщо ж метою опозиції є влада, то, за словами М. Азарова, вона вже була при владі і це запам’яталося «обвалом гривні, втраченими вкладами, економічними руїнами, скандалами».

Повівши мову про інший мотив протестів — розслідування подій на Майдані в ту ніч на 30 листопада та покарання винних, М. Азаров запевнив, що це теж «наша спільна мета», бо силовий конфлікт 30 листопада був не на користь владі.

«Силовий конфлікт спрацював проти влади, дав привід для ескалації протестів, тому влада зацікавлена всебічно розслідувати ці події. Нам вкрай важливо з’ясувати, хто так «підставив» владу та хто понесе відповідальність», — заявив прем’єр.

За його словами, влада сама запропонувала тристоронній формат контролю за розслідуванням за участю представників влади, опозиції та міжнародної спільноти. Водночас, заявив прем’єр, це розслідування не може проводитися «революційним трибуналом» або спеціальними трійками. «Відповіді має дати відповідальне фахове розслідування. Тільки так суспільство отримає чесну відповідь і справедливість», — сказав М. Азаров. А найкраще пошук компромісів, вважає прем’єр, робити під час загальнонаціонального круглого столу.

Також, попри нічні події в центрі столиці, глава уряду заявив, що чутки про загрозу силового розгону Майдану поширюють опоненти, щоб сіяти напругу та робити провокації.

Глава уряду також наголосив, що «з усією щирою повагою» ставиться до людей, які мирно висловлюють свою позицію на Майдані, але вони мають усвідомлювати, що мітинги не можуть управляти державою. «Коли більшовики в минулому столітті застосували такий спосіб управління, це, як відомо, погано закінчилося», — сказав він та закликав замість мітингів застосовувати вибори як головний інструмент демократії.

До того ж М. Азаров висловив упевненість, що люди підтримують рішення уряду продовжити переговори про асоціацію з ЄС. «Зараз формуються директиви на переговори делегації уряду України з Єврокомісією щодо укладення Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. У них ми формулюємо наші пропозиції щодо створення таких умов, які дозволять мінімізувати ризики для української економіки і успішно імплементувати угоду», —повідомив прем’єр. За його словами, ці переговори мають забезпечити необхідну технічну підтримку ЄС для переходу вітчизняної промисловості на єврорегламенти.

Водночас, сказав М. Азаров, уряд інтенсивно працює над підготовкою документів на засідання україно-російської міждержавної комісії, яке відбудеться 17 грудня. Серед цих документів він назвав Протокол про поставки товарів за виробничою кооперацією у 2014 році, Меморандум про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку, Угоду між Кабінетом Міністрів України і урядом Російської Федерації про практичне організаційно-технічне забезпечення спільного контролю в пунктах пропуску через україно-російський державний кордон. «Це всі ці питання, над якими ми працювали більше двох років. Зараз ми близькі до вирішення цих питань», — повідомив прем’єр та запевнив, що про Митний союз «ніяких розмов не буде, ніяких документів уряд не готує». «Я хочу про це наперед сказати, щоб не було спекуляцій», — наголосив М. Азаров.

ДОСЛІВНО

Микола Азаров:

 

«Як Прем’єр-міністр я відповідально заявляю: ніякого застосування сили проти мирних мітингувальників ніколи не буде! Зрозуміло? Заспокойтеся. Йдеться тільки про розчищення доріг для забезпечення життєдіяльності столиці, тобто роботи «швидкої допомоги», пожежних машин, техніки».

Фото з сайту «Урядовий портал».