Меморіальний комплекс на честь Героїв-киян, які загинули, захищаючи територіальну цілісність і незалежність України на Донбасі, відкрили у столиці, в парку «Хрещатий», на розі вулиці Михайла Грушевського та Петрівської алеї (на знімку). У церемонії відкриття пам’ятника, створеного з граніту й металу, взяли участь матері й дружини полеглих у російсько-українській війні, ветерани АТО/ООС, волонтери, представники громадських організацій. Розпочинаючи церемонію, київський міський голова Віталій Кличко зазначив: «29 серпня — трагічна дата в новітній історії України. У цей день, 7 років тому, частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким виходили українські бійці з Іловайська. Іловайський котел став пеклом і символом підступності агресора. А також символом героїзму українських захисників. Наш спільний обов’язок — віддати шану й увічнити пам’ять про наших полеглих героїв. Тих, хто поклав життя за свободу і незалежність України».

Віталій Кличко нагадав, що через війну на сході країни пройшли майже 32 тисячі киян. 400 з них загинули в боях. Він зазначив, що, шануючи пам’ять тих, хто загинув, ми повинні пам’ятати та піклуватися про живих. Місто, як може, підтримує родини полеглих героїв, виділяє матеріальну допомогу, за кошти бюджету столиці забезпечує оздоровлення дітей. «Допомагаємо також ветеранам, які дістали тяжкі поранення. Я ініціював окреме рішення — про забезпечення учасників російсько-української війни, які втратили кінцівки під час бойових дій, новими, спеціально обладнаними автомобілями. Йдеться про 9 ветеранів. Відповідний проект рішення Київрада розгляне на одному з найближчих засідань», — додав міський голова.

Після хвилини мовчання до присутніх звернулася мама розстріляного у полоні «кіборга» Ігоря Броневицького. «Тепер столиця має пам’ятник загиблим киянам, які в перші хвилини війни залишили все і кинулися захищати нас, свої родини і своє місто, яке вони дуже любили, — каже Ніна Броневицька. — Вони загинули не для того, щоб ми плакали, вони хотіли, щоб наша країна відбулася як вільна і незалежна, і щоб ми були живі. Тож давайте не опускати руки і працювати над тим, щоб здійснилася їхня мрія».

Учасники церемонії наголосили, що меморіал, створений за проектом архітекторки Наталії Абанькової, стане місцем пам’яті усіх Героїв-киян.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.